Grønne lækkerier
Grøntsager i fløde med chili-bid
4 personer (med pasta eller ris til) eller 2 personer uden
3 snackpeberfrugter (eller et løg og et par fed hvidløg)
3 ringe jalapeños (specifikt dem, fordi de er aromatiske og ikke overdøver rettens andre smage)
3 stængler bladselleri
100 g champignons
3 mellemstore gulerødder
2 dl fløde
salt og peber
En håndfuld basilikumblade
– Hak bladselleri og gulerødder i små stykker, opg snackpeberfrugter og champignons i større.
– Svits peberfrugterne eller løg og hvidløg, samt finthakket chili i et par minutter.
– Tilsæt grøntsagerne og svits yderligere et par minutter
– Tilsæt fløde og krydderier/krydderurt.
– Lad det koge op.
Færdig :).
Og tilbehøret:
Der er så mange, der siger at de ikke kan lide rosenkål. Mange har måske kun fået rosenkål, der er udkogt til døde eller svitsede – begge dele giver bitter pruttekål. Kål skal generelt behandles meget blidt og så lidt som muligt for at man ikke ender med oldemors…interessante…kålretter.
Rosenkål skal dampes ganske let (og efter min mening aldrig svitses), og kun til de stadig er klart grønne. Så får de en mild og blød smag.
I denne ret giver eddiken og rosinerne med- og modspil til rosinerne, og gør retten frisk og indbydende.
Dampede rosenkål med rosiner
Ca. 10 rosenkål pr. person
Et skvæt æbleeddike
Et lille drys sukker, honning, sirup eller hvad man har.
Salt og peber
En lille håndfuld rosiner
– Kog rosenkålene.
- Frosne rosenkål:
– Kog lidt vand op i en gryde, kun lige nok til at dække rosenkålene.
– Når vandet koger, kommes rosenkålene i. Kog dem, til de er lige netop tøet op og varmet igennem (7-8 min. fra vandet koger igen). - Friske rosenkål:
– Fjern evt. grimme yderblade.
– Skær rosenkålene i kvarte.
– Kom 4-5 spsk vand i gryden og damp rosenkålene. Vend ofte rundt i dem.
– Hæld evt. overskydende vand fra, og kom rosenkålene tilbage i gryden (blusset slukket).
– Tilsæt de resterende ingredienser og vend godt rundt i retten.