Havregrynskugler!

Der er ret meget havregryn og forholdsvis lidt sukker i mine havregrynskugler. Sådan kan jeg bedst lide dem. Og appelsinsaften giver et frisk og mundvandsfremkaldende tvist.

Sagas havregrynskugler

Oprindelig postet Nov 2010. Opdateret Dec 2022 til den nye størrelse på smørpakker.

ca. 80 stk.
200 g smør (rigtigt smør, ikke blandingsprodukt)
5,5 dl havregryn
1,5 dl kokosmel (+ resten af 200 g’s posen til at trillle kuglerne i)

Mellem 1 og 3½ dl sukker, alt efter smag (jeg plejer at bruge 1 dl)
4 strøget spsk kakaopulver
1 strøget spsk vaniljesukker
Saften af ½ mellemstørrelse appelsin

Sådan gør du:
– Lad smørret stå ved stuetemperatur og blive blødt. Pisk det luftigt med en elpisker
– Bland resten af ingredienserne i og ælt sammen, det er nemmest med hænderne.
Der er forholdsvis meget “tørstof” vs. smør, så der skal arbejdes lidt for at få det sammenhængende. Kom evt. lidt mere smør i, hvis massen ikke er snasket nok.
– Trilles til kugler, der rulles i kokosmel og placeres på et fad.
– Sættes i køleskabet til de er kolde (eller udenfor, hvis det er koldt nok. Husk at dække dem af – og at tage dem ind igen, før de bliver frosne).
– Når de er kolde, kommes de i en lufttæt bøtte.
 
Kan holde sig 14 dage i køleskab (…hvis de ikke er spist inden da).

Variationer:
– Brug honning i stedet for sukker. Du skal bruge den halve mængde i forhold til sukkker. Kom en smule flere havregryn i blandingen også.
– Rist havregrynene en anelse på en tør varm pande.

Namnam-kugler
3 dl havregryn
½ dl hakkede hasselnødder
100 g smør

1-2 dl honning
1 spsk kakao
ca. 1 dl æblesaft
Kokosmel til at trille kuglerne i.
 
Varianter:
– Andre nødder, cashew, mandler.
– Undlad æblesaften og tilsæt lidt mere honning og kakao
 
Havregryn og smør smuldres sammen. Resten af ingredienserne kommes i, bortset fra æblesaften. Smag til hvor meget honning du foretrækker.
Kom æblesaft i, ælt godt. Kom kun lige nøjagtig så meget i, som der nødvendigt for at få kuglerne til at hænge sammen.

Mørke kugler – for voksne
3½ dl havregryn
1½ dl flormelis
3 spsk kakao
25 g kokosmel + ekstra til at rulle kuglerne i.
Evt. ½ dl blendede hasselnødder
En smule vanilje
15 g mørk chokolade
15 g smør
0,5- 1 dl honning
½ dl kold kaffe
 
Bland alle de tørre ingredienser, hæld kaffen i og bland.
Smelt chokolade og smør sammen over SVAG varme i en gryde. Tag af varmen. Hæld honningen i.
Bland i resten af massen og arbejd det godt sammen.
Tril kugler og rul dem i kokosmel.
 
Variant: Dystre appelsinkugler
– Udelad chokoladen.Tilføj:

– 1 appelsin
– ½ dl hasselnødder ELLER 50 g hakkede mandler

Smuldr smørret i havregrynene.
Tilsæt blendede nødder/mandler. Riv appelsinskallen. Pres appelsinen.
Kom skal og saft i massen og ælt det sammen med sukker, kakao og kaffe.
Tril til kugler og rul dem i kokosmel.

One Comment

  • Mmmm nammanam… De lyder alle gode:-)
    Smask smask!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *