Fuldkornsmuffins

Jeg har eksperimenteret med muffinsopskrifter, og de her er simpelthen perfekte mætheds-muffins. Og smagen, mums!
Opskriften er temmelig lang, fordi jeg har inkluderet hvordan man kan variere den, men det tager ingen tid at smække dejen sammen.
Perfekt når man har lyst til at snacke eller har glemt at man skal have kage med ;).

De skulle:
1. have en god fordeling af næringsstoffer og indeholde de sunde ting som kroppen har brug for,
2. mætte lige så meget som et “almindeligt” måltid og
3. VIGTIGST af alt: give en rigtig god langvarig mæthed og en god mavefornemmelse (for man bliver jo også mæt af et stykke wienerbrød, men 45 min. efter, er man turbosulten igen og kroppen skriger “Mere sukker!”).

Og jeg synes at det lykkedes mig ret godt. Du er velkommen til selv at afprøve:


Fuldkornsmuffins

ca. 12 stk.
150 g hvedemel
100 g groft mel, f.eks fuldkornsmel,
grahamsmel, grovspelt, havregryn, rugmel eller hvad du nu har. (Start evt. med at stille det i køleskabet med ½-1 dl vand natten over).
F.eks. 85 g sukker, feks. hvidt sukker, honning, sirup, en blanding af hvidt sukker og farin (Mindst 1 spsk sukker (ellers smager bitterheden fra bagepulver og natron igennem).
Øg sukkermængden, hvis du bruger meget syrlige frugter).

1½ tsk bagepulver
1/4 tsk natron
1/4 tsk salt

3 store æg
125 g smør
½-1 dl væske (mælk, surmælksprodukt).

Gode smage
– 1 tsk vanilje og 50 g hakket mørk chokolade.
– 3 spsk bagekakao, og skal fra 1 øko-appelsin, samt saft af ½ appelsin. Saften af resten af appelsinen hældes over efter bagning.

Frugt/grønt-fyld
*150-200 g frisk grønt eller frugt eller ca. 400 g mos.
*Og 25-75 g nødder, chokolade, marcipan o.lign.

F.eks.
– 25 g valnødder, 200 g syrlige æbler, 50 g syltet appelsinskal, 1 tsk kanel.
– 200 g bær eller frugt, 25 g nødder/mandler og 1 tsk vanilje.
– 200 g bær, 50 g revet marcipan. Nøjs med 50 g sukker i opskriften.

– 150 g bær eller frugt og 50 g hakkede valnødder/hasselnødder/mandler.
– 150 g reven rødbede, min. 2 spsk bagekakao og 1 tsk vanilje. Man kan evt. også tilsætte lidt 70% chokolade hakket i små stykkker
– 150 g grøntsager. Revne gulerødder, pastinak, knoldselleri, græskar el.lign.. Udelad evt. sukkeret og nøjes med farinen.

– 100-150 g rå rabarber i små stykker, og 50 g mørk chokolade hakket meget groft.

Andet:
12 store papirsforme eller en muffinsbageform

Fremgangsmåde
– Tænd for ovnen på 200 C.
– Hak æblet i ret små stykker/riv grøntsagerne og bland det med sukkeret/honning/sirup (bruger du bær, blandes de ligeledes med sukkeret. Der skal muligvis lidt mere sukker til, hvis de er meget sure). Stil til side, mens du laver resten af dejen.
– Bland hvedemel, fuldkornsmel, bagepulver, natron (og farin) i en skål.
– Pisk æggene godt med håndmikseren.
– Smelt smørret og hæld mælken i det. Hæld begge dele ned til ægget.
– Bland de våde ingredienser i de tørre. Det skal kun lige nøjagtig være blandet sammen, man må godt lige kunne se lidt mel hist og her. Rører du for meget, bliver de flade.
– Vend forsigtigt frugt/grøntsagsfyldet i.
– Kom dejen i papirforme, de skal kun fyldes 2/3 op.
Har du en muffinsbageplade, så kom papirsformene i den (så holder kagerne bedre formen), ellers sætter du bare formene på bagepladen.
– Bages i ca. 25 min.

Spis og nyd :).

Meget velegnede til frysning.



Se også min opskrift på: Grov-muffins med rug og hvidtøl !

12/10 2010:
Fuldkorns-gæste-muffins med 100 g hindbær, 50 marcipan og 50 g alm. sukker.
Stor succes og fordelen ved at lave sådan nogle fuldkornshalløjer til gæster, er, at så kan de ikke spise så mange, så der er flere tilbage til værten til at spise, når gæsterne er gået hjem ;D.

2 Comments

  • Jeg er SÅ hooked på dine fuldkornsmuffins. I dag har vi prøvet den med hindbær og marcipan, og i morgen skal vi prøve den med rabarber.
    Min datter på 8 år har allerede lagt billet ind på, at få en muffin med i morgen, til "eftermiddags-efter-taekwondo-mad" 😉
    Tak fordi du ville dele din opskrift!

  • Rigtig god idé at gøre dem mere mættende. Jeg prøvede dem med hinbær og marcipan og de er rigtig dejlige :o)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *