Barfodssko til brede fødder – Sole Runner FX Trainer 3

En af grundtankerne ved barfodssko er, at de skal være brede nok i forfoden til at der er god plads til forfod og tæer. Og at fødderne skal kunne “splatte” ud, når vi går. Prøv at gå barfodet og se hvordan din fod breder sig ud, når du lægger vægt på den. (Læs mere her om hvad barfodssko er).

Jeg er ikke sponsoreret eller på nogen anden måde kompenseret i dette indlæg,
alle holdninger er fuldt ud mine egne.

På trods af det er der rigtig mange barfodsskomærker, som er ret smalle. Måske har folk generelt bare smalle fødder, men jeg oplever at mange, ligesom mig, har svært ved at finde barfodssko, der faktisk er brede nok, især kvinder.
Jeg prøvede mig igennem alle de sko, jeg kunne finde IRL, og de var alle for smalle, nogle kunne jeg knap nok få på. Nogle af dem, jeg prøvede, som var: Vivobarefoot, Miracle Shoes, Leguano, Earth Runners og Xero Shoes.

For mit vedkommende er det ekstra grelt, da jeg har små fødder (str. 36). Jo mindre skoen er, jo smallere er den i mange mærker. Men jeg har superbrede fødder. Når en kvinde har brede fødder, anbefaler mange af barfodssko-producenterne, at man i stedet prøver deres herre-modeller, der ofte er bredere. Men de findes kun fra mindst str. 39.

Lige så brede som de er lange.
Og med høj vrist.

Jeg blev stædig og trawlede markedet igennem, og endte med at bestille fra sko et udvalg der virkede brede nok. De første, Sole Runners, er netop ankommet.


Anmeldelse af Sole Runner FX Trainer 3
(Jeg følger en barfodssko-blogger https://baresteps.co.uk/ og har valgt at kopiere hendes opstilling af anmeldelser af sko, da jeg synes at den er rigtig god. Tag og besøg hendes side, den er superfed).

Første indtryk

Den er meeega bred. Lige da jeg åbnede æsken tænkte jeg: “Åh nej, den er alt for bred til mine fødder, jeg kommer til at sejle rundt i dem”.
Og lige så meget: “Er dette mine enhjørnesko? De mytiske sko, der er brede nok til mine fødder.”

Specifikationer
Tekstilsko med mesh overlæder.
Sål: 2,5 mm.
Vidde: ‘Ekstra bred’ (Sole Runners findes i fire vidder. Bonuspoint. Mange mærker har kun smal og standard). I str. 36 er Ekstra bred 23,85 cm rundt om forfodens bredeste punkt. Og i str. 37 er de 24,25 cm.

Der medfølger en tynd sål med et lille hældrop. Sole Runner anbefaler at man kan bruge dem, mens man vænner sig til barfodssko.

Overlæder
Bred, som sålen.
Primært lavet af mesh, og er behageligt tyndt og blødt.
Stoffet i overlæderet vipper/folder ned mod foden når jeg går/løber. Men det er nok lige så meget et spørgsmål om at den bløde sål tillader skoen folde, når man går i den. Måske er det et spørgsmål om teknik.
Skoen lukkes med en velcrostrop.

Sål
2,5 cmm sål, der er let formet ca. 1 cm op om skoens sider.
Den føles virkelig god, giver nok beskyttelse mod elementerne, men giver samtidig fuld fornemmelse af underlaget. Sålen virker solid.

Pasform og komfort
Mine fødder er 23 cm rundt om det bredeste sted på forfoden. “Ekstra bred”- modellen har således lige under 1 cm ekstra vidde i forfoden.Jeg var bekymret for, om de var for brede, da de er bredere end mine fødder, når jeg står. Jeg trykker jeg ind i siderne, så man kan se hvor min fod er i skoen.

Men når jeg går til eller løber, kan jeg mærke at siderne af mine forfødder lige når ud til siderne af skoene (uden at trykke imod siderne).
Så den er god nok: De skal være så brede, for at give mig barfodsoplevelsen.
Jeg tror faktisk aldrig jeg har haft fodtøj før, der ikke trykkede, eller i hvert fald sad godt til, om min
forfod. Så det føles helt “nøgent” at disse er brede nok, men noget jeg godt kan vænne mig til.

En enkelt ulempe: Skoene er også brede om anklen. De sidder faktisk fint om hælen, men oppe om anklen er det svært for mig at spænde velcroen nok ind, til at skoen sidder godt fast om anklen.

Sætter jeg velcroen så den sidder som tænkt, kan jeg meget nemt flere fingre ned langs siden, og foden svupper noget op, når jeg løber.

Trukket velcroen til så meget den kan. Bedre, men så hæfter den kun lige nøjagtig.

Det er ikke værre, end at jeg sprætter elastikstroppen med velcroen af, klipper et par cm af, og sætter den på igen. Men det trækker alligevel trækker lidt ned.
Udseende og stil

En typisk træningssko/løbesko i neutralt sort mesh med røde detaljer (og fås ikke i andre farver). Skiller sig ikke voldsomt ud som en barfodssko. Som træningssko synes jeg at den har et pænt design. Men det er ikke en, jeg ville vælge som fritidssko.
Igen: Ekstremt bred. Jeg synes faktisk ikke at de er voldsomt kønne, når de er så brede om mine meget korte fødder. Det ser næsten fjollet ud.

Men til længere fødder tror jeg at det ser mere velproportioneret ud, da de ikke bliver ret meget mere brede med stigende størrelser.

Og så igen, mine gamle løbesko var jo også ret brede for at have plads til forfoden.

Størrelser

Str. 36-48.

Konklusion
De sidder godt på mine fødder, er dejlige at have på, og vil være gode at træne i og til være på arbejde i (hvor jeg går meget).
Jeg skal vænne mig udseendemæssigt til at de er så brede, det er ikke en fiks lille damesko (men den slags er heller ikke gode for fødderne).
Juryen voterer stadig om jeg kan leve med udseendet.

Andet
Jeg skrev med Sole Runners kundeservice, da jeg var tvivl om hvilken størrelse, jeg skulle vælge, og om jeg skulle vælge ‘Bred’ eller ‘Ekstra bred’.
De svarede meget hurtigt, var meget hjælpsomme, svarene var meget brugbare og de skrev glimrende engelsk.

Sole Runner har i øvrigt også en model i løbesko, som kun er ‘Bred’, den hedder Pure 2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *