Rugklappere uden hvedemel

Så lykkedes det. En gærdejsopskrift på rugbrød, og uden hvedemel.
De smager sindssygt godt, og endelig er det lykkedes mig at lave rugbrød.
Dette er min nye faste rugbrødsopskrift, ingen tvivl om det.

Hvis man ikke ønsker at koldhæve, kan man bruge lidt mere gær. I så fald skal dejen hæve 2-4 timer ved stuetemperatur og efterhæve i en time.

Rugklappere
150 g hele eller knækkede rugkerner
75 g 5-kornsblanding eller andre kerner
3 dl vand
40 g øko gær
1 hvidtøl
3½ dl kærnemælk
1 spsk groft salt
1½ spsk mørk farin
1 spsk olie
1 stor gulerod, revet
15 g loppefrøskaller (HUSK eller andet mærke). [Hjælper med hævningen]
50 g boghvedeflager (eller andre flager, hvad man nu har)
ca. 700-800 g rugmel
Pensling: Lidt smør.

– Hæld 3 dl kogende vand over rugkerner og 5-korn. Lad det stå en times tid og trække.
– Rør gæren ud i hvidtøllen.
– Tilsæt kernerne, samt resten af ingredienserne, bortset fra mel.
– Rør rugmelet i lidt efter lidt.
– Dejen skal være noget stiv i det og meget klistret.
– Hæver tildækket i ca. 12 timer i køleskabet.
– Tag dejen ud af køleskabet et par timer, før du vil til at arbejde med den, og lad den “vågne”.
– Foer en bradepande (altså sådan en ovnplade) med bagepapir.
– Smat dejen ud i bradepanden.
– Gør hænderne våde og tryk dejen ud, til den dækker bradepanden i et jævnt lag. Glat overfladen med hænderne.
– Skær dejen ud i rektangler af en passende størrelse med en skarp kniv.

– Efterhæver tildækket i 1-2 timer (til den er synligt hævet, og dejen er elastisk, når man trykker ned i den).
– Pensl med smeltet smør.
– Sættes i kold ovn, der tændes på 200 C. Gerne lidt under midten.
– Bager i ca. 1 time (mellem 50-75 min.).
– Sluk for ovnen og lad rugklapperne stå i ovnen ved eftervarmen, til den og de er kølet ned.

Se lige hvad der var i haven i dag. NU er det sommer, uanset at det er 13 grader og regnvejr.

3 Comments

  • Så har jeg lavet klapperne igen, med et andet mærke rugmel, derfor grovere og der kunne jeg heller ikke få ret meget mel i. Så der er stor forskel på mærkerne.

  • Den skal have samme konsistens som rugbrødsdej normalt har. Sådan lidt stift og meget klistret.
    Jeg brugte Aurions rugmel, måske det ikke er så "tørt".
    Men det er jo altid det med mel at der er forskel på hver eneste mærke, hvor det er blevet dyrket osv. osv.
    Jeg må heller tilføje dette info til opskriften.
    Tak:)

  • De ser helt vildt gode ud og jeg har dejen stående i køleskabet, håber at kunne bage dem i morgen. Men men men jeg kunne på ingen måde få 900 g rugmel stoppet ned i den. Skal den være helt stiv, dejen?

    Kh lone(lainen)

Leave a Reply to Saga Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *