Knækbrøds-variationer

Jeg eksperimenterer en masse med den her Knækbrødsopskrift. Senest har jeg lavet nogle der føles ret sydlandske, samt nogle lidt mindre sunde med kakao.

Grundopskriften er som sædvanlig:
Knækbrød
3 dl kerner/frø (f.eks. 1 dl græskarkerner, 1 dl sesamfrø, 1 dl solsikkefrø)
1 dl havregryn
3½ dl mel (Jeg bruger 2½ dl groft mel og 1 dl fint hvedemel)
1-2 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 dl vand
3/4 dl olie (eller 30 g smør og 1 spsk olie).
Fremgangsmåde i linket ovenover.

Så til variationerne. Disse er gode til et tapasbord eller bare til at gå og snacke af:

Variation 3, Tapasknækbrød
Et par spsk hakkede soltørrede tomater fra glas
Rosmarin
Ekstra salt, groft
Evt. revet parmesan

– Kom de soltørrede tomater i dejen.
– Når du har rullet dejen ud, drysser du rosmarin og lidt mere salt ovenpå.
– Læg bagepapiret ovenpå igen og kør lige en gang med kagerullen, så krydderierne sidder bedre fast.
– Kom evt. et lille drys parmesan ovenpå hvert stykke knækbrød.
– Bag som sædvanligt

Jeg ville gerne lave noget til min søn, som føltes lidt slik-agtigt, men som i virkeligheden var…om ikke sundt, så mindre usundt. Det blev så disse:

Variation 4, Kakaoknækbrød
Tilsæt til grundopskriften:

3 spsk bagekakao
1 spsk brun farin
1 spsk kanel
1-2 tsk ingefær
En håndfuld hakkede hasselnødder

Fremgangsmåde som sædvanligt.

Variation 5, Rugknækbrød
Melet: 2½ dl rugmel og 1 dl hvedemel
Kernerne: Sesamfrø, birkes, græskarkerner.

Tilsæt desuden til opskriften:
1 tsk. eddike
1 tsk. sukker

Fremgangsmåde som sædvanligt.

Man kunne også lave dem med…..
– Anisfrø i.
– Jomfru i det grønne/nigellafrø ovenpå.
– Kanel og mandler ovenpå.
– Græskarkerner og mandler i.
– Græskarkerner, parmesan og chili.
– Kanel, ingefær og nellike.
– Fennikelfrø og kommen (gerne i rugknækbrød)
– Spidskommen.
– Prima Donna ost, cayenne, paprika og merian.
– Timian.
– Oregano.
– Chili og rosmarin

Andre gode idéer:
– Soyaflager i for at få proteinet op
– Erstat noget af vandet med surmælksprodukt.

Og hvad kan man så komme ovenpå (her regner jeg med at man har brugt grundopskriften)?
– Ølpølser samt stegte svampe m citron og bredbladet persille.
– Røget laks med skiver af grøn agurk.
– Ost

One Comment

  • Uhmm…nu må jeg altså snart få prøvet din opskrift! Og med alle de varianter kan det da godt tage et stykke tid.
    Tak for opskrift 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *