Det der FlyLady-noget

Har du hørt om det? En bekendt anbefalede det til mig for et par år siden. Det er en hjemmeside og nyhedsbrev, der handler om at organisere sit hjem og sit liv:
Få ryddet ud i alle de overflødige ejendele
Få nogle enkle og overskuelige rengøringsrutiner
Få planlagt sin hverdag, så man ikke konstant stresser rundt og er bagud.

Jeg meldte mig ind, fik nyhedsbrevene (som en daily digest, ellers får man 20 mails om dagen) og læste lidt på hjemmesiden.
Og jeg kunne da godt se, at der var nogle gode idéer om, hvordan man kunne gøre det hele mere overskueligt i hverdagen.

Men det var bare SÅ amerikansk. Altså helt ærligt, jeg måtte virkelig himle nogen gange over måden, de tænkte på, over hvordan deres liv tilsyneladende så ud (især de der mængder af hjemmegående husmødre), og generelt var det bare så grinagtigt nogen gange.
Den der logo-overvægtige-dame-fe-insekt var da for latterlig.
Og så gad jeg bare ikke at skulle gøre tingene præcis, som hende FlyLadyen sagde. Mit liv er IKKE ligesom de der amerikaneres, og jeg passede bare slet ikke ind i skabelonen. Så jeg fik ikke rigtig brugt det.

Men så for 3-4 måneder siden besluttede jeg mig til at få lavet nogle lister, for at kunne gøre rent mere effektivt. Og jeg kunne ikke rigtig få det til at fungere.
Så jeg tænkte at jeg ville lige nappe rengøringslisterne fra FlyLadyhjemmesiden og lige læse nyhedsbrevene et par dage, så jeg lige kunne fange hverdags-planlægningen. Jeg behøvede jo ikke at involvere mig mere.

Her var det så, at den metaforiske lyspære blev tændt over hovedet på mig:
En af de første dage jeg fik nyhedsbrevet, skrev hun om, at man skulle tilpasse FlyLady til sit eget liv.
At hvis man følte, at man skulle gøre det hele præcis, som det var skrevet – eller man syntes, at man ikke kunne bruge rådene, fordi ens liv ikke lige var sådan som rådene gik ud fra – lod man sin perfektionisme styre. Og som det ofte går, når man gør det, så får man ingenting gjort, fordi man ikke kan gøre det perfekt.
Den sved! Ok så, du har måske en lille smule fat i noget. Så gik jeg med til at blive hængende lidt mere.

Jeg begyndte så at tage de forskellige opgaver, fokusser og rutiner og tilpasse dem til mit eget liv, og så fungerede det. Bare sådan!
Ikke at jeg pludselig havde styr på alting, men jeg oplevede pludselig at det virkede, og virkede godt. Vores hjem blev mindre rodet, jeg fik ryddet ud i masser af rod og overflødige ting, jeg fik etableret nogle mere effektive rutiner.
Men det vigtigste var, at jeg fik mere overskud i hverdagen. Og det var det, der var mit primære mål.

Jeg har især nærlæst det hun skriver om perfektionisme:
– Det er ok ikke at være perfekt (og det er ok at have gjort det forkert). Vi er ikke perfekte, og hvis vi, eller andre, forventer det af os, er der kun ét muligt resultat: At fejle.
– Det er ok ikke at gøre det “godt nok”, det er bedre end ingenting at gøre.
– Det er ok at gøre en smule, selvom man ikke kan nå at blive færdig.
– Det er ok at sortere i 15 (eller 7 eller 2) minutter om dagen, jeg behøver ikke at flå alt ud af skabet og gøre det hele på én gang.

At virkelig forstå det, ikke bare vide det intellektuelt, har gjort den store forskel for mig. Og ikke bare når det drejer sig om hjem og hverdag, men også generelt.
Jeg havde ikke troet, at jeg skulle rydde ud i andet end mit hjem, men det lader til, at jeg også får ryddet ud i mit hoved ;). De overflødige tankemønstre ryger på genbrugen sammen med pap og forældede elektriske apparater. Yay!

Ok, jeg er overbevist! Det virker faktisk. Jeg griner stadig lidt af de der amerikanske husmødres tankegang hist og her.
Men den grundlæggende struktur og idé i FlyLady er virkelig solid og meget brugbar, og jeg kan varmt anbefale af afprøve det.
Du kan tage et smugkik her : http://flylady.net
(Og hvis du beslutter dig til at afprøve det, så vælg der, hvor der står BabySteps. Det er den bedste måde at komme i gang på).

4 Comments

 • Jeg elsker flylady… Hun har gjort en stor forskel i vores liv, selvom jeg følger det mere eller mindre slavisk. Som jeg har skrevet i en anden tråd, synes jeg det kan være sværere efter at være blevet udearbejdende, fremfor studerende.

  Og jeg tror, at en af de ting, der har gjort størst forskel for mig er hende motto om at "imperfectly done housekeeping still bless your family" 😉 Og så det der med ikke at være en matyr… selvom den er svær i blandt… 😉

 • Lige mine ord, jeg er dog ikke nået helt så langt som du åbenbart er.
  Men bare det at stå op til en ren køkkenvask gør altså noget ved en.
  Og som du kan se her var det tiltrængt 🙂

  http://agnesthrane.blogspot.com/2010/10/hvem-f-har-rodet-i-mit-kkken.html

  Jeg syntes også det var frygtelig amerikansk og fjollet, men jeg hænger alligevel på og får mails hver dag.
  I øjeblikket får jeg bare redt sengen hver dag, og måske ryddet lidt op, men "i morgen".

 • Jeg har også prøvet flylady, men af en eller anden grund falder jeg altid af…måske har jeg bare fået det ordentligt ind under huden, eller måske forstår jeg ikke at få det omsat til danske forhold?
  Har du lavet dine egne lister på dansk?

 • hmm næh det har jeg faktisk ikke hørt om men det kunne være jeg skulle læse lidt op 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *