FlyLady sådan mere konkret

Jeg fik et spørgsmål til mit forrige indlæg om FlyLady, om det med at tilpasse lister og rutiner til danske forhold.
Jeg har oversat dem og samtidig slettet det, jeg ikke synes passede til min hverdag og tilføjet nyt, der gør.

Jeg vil lige sige noget først:
–  Det er ikke sådan, at jeg føler, at jeg SKAL følge det hele slavisk. Det er bare en hjælp. De udførlige lister er bare ment som en hjælpende husker.
– Det er ikke meningen, at man f.eks. skal forårsrengøre køkkenet hver aften, man skal bare gøre sin vask ren. Og det er det samme med de andre punkter: Bare en smule, bare i midten, bare overfladisk, bare nok. Fordi man laver en smule hver eneste dag, er det ikke nødvendigt at komme helt i bund med hver eneste opgave. De små og overskuelige opgaver gør at man med tiden netop kommer i bund. Vil du gøre det hele på én gang, og gøre det perfekt, så er risikoen meget større for at gå ned på det og give op.
– Hvis jeg ikke får gjort noget af det en bestemt dag, så føler jeg ikke, at jeg skal gøre dobbelt dagen efter; Jeg fortsætter bare med den nye dag, og når det, jeg nu når.

Jeg har:
*En Dagsliste med
– Morgenrutine
– Eftermiddagsrutine og
– Før Sengetidsrutine
Egentlig bare en skematisk opstilling af de ting, jeg har brug for at gøre, så jeg kan følge listen og dermed husker dem og får dem gjort mere effektivt og hurtigere. Den er en sammenskrivning af forskellige lister og råd.

*En Ugeliste, der er en simpel tabel med syv rækker med ugens syv dage.
Og med tre kolonner:
– Dagens Opgave,
– Dagens Fokus og
– Hvilke dage jeg laver dagens Mission, Ugens Zone og Månedens Vane (jeg laver ikke dem alle hver dag, men hver af dem et par gange om ugen). Hvad der så præcist er dagens mission, ugens zone og månedens vane læser jeg mig til i nyhedsbrevene.

*Desuden har jeg 4 siders lang liste, som er den Detaljerede Rengøringsliste. Det er den, man først skal begynde at følge, når man er kommet helt i bund med udrydningen af rodet, og har fundet pladser til sine ting, og har fået skabt sig gode hverdagsrutiner – og generelt har fået styr på hytten og hverdagen. Der er jeg med andre ord ikke helt nået til endnu…;)

Listen er delt ind i uger og zoner. Der 12-14 ting, man kan gøre i den pågældende zone i løbet af den uge.
Man skal IKKE lave alle tingene den pågældende uge, bare en smule, hvad man nu synes passer ind i ens hverdag: 3-4-5 ting i løbet af ugen. Hver af dem tager måske 10-15 min.

Selvom man måske synes at idéen om at gøre rent HVER dag er træls, så betyder det, at når det er overstået har jeg friiiii, og endnu vigtigere: Skal ikke bruge hele lørdagen på at rydde op, gøre rent eller vaske
tøj.
Jeg har tilrettet listen en del, da amerikanerne åbenbart lever meget traditionelt, og dvs. med masser af forskellige små rum og masser af nipsgenstande. Og der var også andre små kulturelle forskelle, der gjorde det nødvendigt at ændre lidt (jeg har ikke nogen træterasse foran huset eller skriver takke-kort ustandseligt).
Der hvor jeg slettede nogen ting, har jeg indført lidt med rengøring i forhaven/carporten og på terassen/skuret i baghaven, for FlyLady beskæftiger sig ikke med det udendørs.
Jeg glæder mig faktisk, til jeg er nået dertil, hvor jeg kan gå i gang med at bruge listen.
 
Nå men så sidder I på pinde og vil gerne se mine lister? Altså de er jo lidt lange, så jeg vil skrive dem i ét indlæg for hver, så kan jeg også samtidig komme med kommentarer til punkterne. Mere følger….

7 Comments

 • For mig har det at lære (dvs. virkelig forstå), at det også er godt at få noget en lille smule, gjort den største forskel.

  Her har FlyLadys ord om, at det er vores perfektionisme, der gør, at vi ikke får gjort noget, der har gjort en enorm forskel:
  Altså at hvis man tænker, at man SKAL sætte en hel lørdag af til rengøring, eller flere timer til badeværelset, så orker man ikke.

  Men jeg gør f.eks. mit køkken rent, én skuffe og én hylde ad gangen, når jeg alligevel står derude i 10 min. og holder øje med aftensmaden.
  Det skinner derfor aldrig fra top til bund, da der jo altid er et område, som det er et stykke tid siden, jeg har været forbi, men til gengæld er der fornuftigt rent over det hele det meste af tiden.
  Og det er bedre end cyklussen af groet-til-i-rod vs. selvlysende skinnende.

  Og jeg har ryddet ud (decluttered) i over et år nu. Bare lidt ad gangen, en smule, et hjørne,en hylde.

  Før kom jeg bare aldrig rigtig i gang, men nu har jeg lært at lidt har også ret. Og lidt hele tiden ender med at være ret meget :).

  Jeg læser ikke med på nyhedsbrevet lige i øjeblikket. Jeg synes at det kører ret godt. Men af og til, hvis jeg synes at jeg er ved at falde lidt af vognen, så følger jeg med igen, læser testamonials og følger de daglige opgaver.
  I øvrigt læser jeg generelt ikke alt i nyhedsbreven; mest bare dagens opgaver, FlyLadys kronik og måske et eller to testamonials, der ser interessante ud. Jeg har andet at lave end at sidde foran computeren ;).

 • Tak….
  Ja altså de indarbejdede rutiner gør en stor forskel, men jeg synes bare edderkoppeners spind indtager flere og flere hjørner. Hvordan med testimonials, får du læst lidt hver dag?
  Måske man skulle babysteppe en gang til, bare for at get back on the bandwagon 😉
  Maria

 • Jeg synes at det næsten er allerbedst at følge FL som udearbejdende.
  F.eks. at suse rundt 15 min. om eftermiddagen og lige få rettet op på huset og gøre det samme 2 eller 5 minutter om aftenen.

  Det hjælper mig at til at koncentrere "stressen" i små afgrænsede tidsrum, og resten af tiden kan jeg så tage det mere roligt.

  Også sådan noget som at lægge tøj og ting klar om aftenen, det hjælper meget om morgenen.

  FlyLady hjælper mig til at nå det vigtigste, uden det ville jeg vist nemt ikke rigtig nå noget overhovedet.
  Men mit hjem er ikke skinnende rent og det er HELT ok.
  Uden FlyLady ville jeg sikkert have været meget mere stresset og aldrig rigtig komme igang med eller blive færdig med noget.

 • Hejsa… Kom lige forbi. Har selv fulgt FL i 3 år, men min udfordring er at gå fra at være studerende til udearbejdende, og stadig holde ved. Nu kender jeg ikke din situation, men har du erfaring med det?
  VH Maria

 • Jeg lægger Dagslisten op i det næste indlæg. Jeg kan ikke lige få layoutet så overskueligt som i Word, men jeg håber at listen kan læses alligevel.
  Ugelisten er en tabel som jeg slet ikke kan lægge ind her. Det skal jeg lige arbejde på.

 • Ih, jeg sidder jo og bliver sådan helt spændt på, om ikke det kunne være noget for et svin som mig;-) Jeg elsker når nogen fortæller mig, hvordan jeg strukturerer mine rutiner, for jeg er så dårlig til det selv. Men jeg kan godt holde det, når det først er sat i gang! Måske man skulle kigge nærmere på det dér…

 • Det er netop ved udfærdigelsen af listerne, at jeg altid falder af. Jeg er overbevist om, at systemet virker helt fantastisk, men min hjerne går af en eller anden grund fuldstændig i baglås, når jeg skal have det hele omsat til dansk way of living. Så hvis du vil dele dine lister til inspiration, vil jeg blive rigtig glad 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *