Fiasko-rugbrødets genopstandelse (og resternes)

Jeg har et par gange prøvet at lave hjemmebagt rugbrød, men jeg har åbenbart bare ikke rugbrødslykke. Men jeg ville altså ikke smide guld på gaden (=Aurions stenovnsmalede hvede- og rugmel og en masse dyre kerner).
Så derfor har jeg opfundet følgende opskrift, hvor kikset rugbrød kan få ny liv.

Og jeg har fået strenge ordrer på at blive ved med at lave dem, de var et stort hit!
Det er bare lidt svært at lave kikset rugbrød i store mængder ;). Så derfor er jeg begyndt at have en pose til (købe-)rugbrødsrester i fryseren. Deri ryger endeskiver, smulderet fra bunden af posen, skiver der er blevet smadret eller nogle der er blevet tørre (men ikke for gamle). Og vupti, genopstår de som de lækreste og mættende grovboller, der holder sig længe uden at blive tørre.

Frokostfirkanter med rugbrød i
14 mellemstore boller
1/4 pakke gær
12 dl rugbrød – løst målt, ikke sammenpresset. Svarer til 1 lille brød. [Både brød kun med rug og blandet hvede/rug kan bruges].
ca. 7-8 dl hvedemel
2 dl (hvidt)øl eller appelsinjuice
3 dl surmælksprodukt
3 dl vand
1 lille klat sirup
1 tsk salt
Et drys frø til at  toppe bollerne med

– Smuldr rugbrødet grundigt i foodprocessoren (evt. kan man smuldre det i forvejen og opbevare i fryseren indtil det skal bruges).
– Lun øl/appelsinjuice, vand og surmælksprodukt sammen, det må ikke være mere end fingervarmt.
– Smuldr gæren i væsken.
– Tilsæt lidt af melet, derefter salt og sirup og så resten af rugbrødssmulderet og så meget hvedemel som der skal til for at den kan formes, men stadig er klistret.
– Sættes til at hæve natten over i køleskabet.
– Om morgenen tager du den ud og lader den stå til dejen er stuetemperatur og føles let og svampet, når man trykker på den (min dej står 3-4 timer på køkkenbordet. Man kan også snyde lidt med ovnen lige nøjagtigt tændt (MAX. 37 C)).
– Formes til rektangulære madpakkebrød (kom evt. vand på hænderne, så er det nemmere). De skal være lige tykke overalt. Efterhæver på en bageplade med bagepapir i en times tid. Kan også formes til ét brød.
– Pensles med mælk og drysses med frø (jeg foretrækker sesamfrø).
– Tænd så ovnen på 220 C, sæt pladen med bollerne ind og bag brødene i 25 min. på midterste rille.
Et brød skal have ca. 40-50 min.

Evt. kan man, i stedet for koldhævning natten over, bruge 1/2 pakke gær, og hæve dejen 2 timer ved stuetemperatur, før man former bollerne.

De smager himmelsk, holder sig friske og saftige meget meget længe og MÆTTER.

4 Comments

  • Ja, jeg sætter dem i kold ovn. Men de kan også sagtens sættes i varm.
    Der ville jeg bruge samme tid men slukke for ovnen 10 min. inden de er færdige.

  • De ser rigtig gode ud. Sætter du dem i kold ovn? Vores ovn er lidt utilregnelig, så hvis de nu bliver sat i en varm ovn, hvor lang tid skal de mon så bages?

  • Hvor genialt. Den opskrift vil jeg huske.
    Jeg er også for nylig begyndt på det hjemmebagte rugbrød. Efter et par forliste forsøg i min grønne ungdom 😉 kører det nu bare. Det er supernemt. Det første hold rugbrød bliver ofte lidt klægt, men derfra kører det. Min surdej står i køleskabet, det går okay (vi har mange fluer og et alt for lille køkkenbord, derfor er surdejen forvist til køligere egne).
    Kh Rebecca

  • HVIS nu du gerne vil lave et sikkert hit af et rugbrød – der virker hver gang, er billigt at lave og frem for alt har den helt rigtige superlækre rugbrødssmag – så skulle du ta og lave hverdagsrugbrødet fra fru Plum… men det kræver surdej – som du så enten selv laver en lille uges tid før du vil bage rugbrød (kun 1. gang) og som du så husker at tage fra hver gang du bager tre nye brød! Det er uovertruffent og vi er vilde med det! Kh Susanne – mortilherligeunger fra SB

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *