Kødboller

Hvad skal man dog bruge det hakkede kød til? Det er billigt, så vi køber det jo, ikk? Frikadeller og kødsovs (chili, tortilla, bolognese) og farsbrød…og hvad så?

Jeg er begyndt at lave kødboller. Man kan putte dem i hvad som helst. Det udvider mulighederne for hakket kød betydeligt.
Jeg laver noget, hvor der er en sovs eller en marinade, en hvilken som helst slags, og smider kødboller i det. Eller spiser dem som en del af en salat, eller i brød, her pitabrød:

Vupti kødboller á la italiensk, kødboller á la Frankring, Marokko, mormor eller boller i karry. Og hundrede andre muligheder. Bare smid dem i sovsen eller salaten.

Det er ikke nogen egentlig opskrift, men jeg plejer at komme 1 æg i pr. 500 g kød. Desuden salt, peber, lidt revet ost og en god håndfuld oregano (det passer til næsten al slags mad). Og så havregryn og mel til konsistensen passer.

Oksekød. Der holder jeg mængden af mel nede og kommer altid ost i. Feta er også godt.
Svinekød skal der som regel godt med havregryn og mel i. Man kan også komme en rest ris i.
Lam krydrer jeg rigeligt med peber, og kommer altid flere forskellige ret kraftige krydderier i. Det synes jeg klæder lam bedst.
Kylling har en mild smag og har brug for god krydring for ikke at være smagsløst. Det er som regel ret fedtfattigt, så der skal lidt mere til, for at få det til at hænge godt sammen; Jeg smider et ekstra æg med i farsen.

Man kan lave dem på panden, men jeg foretrækker at lave dem i ovnen. Det er supernemt og de bliver rigtig gode.
Der kan være ca. 50 kødboller eller fars af 750 g kød på en almindelig ovnplade. Jeg giver dem 10-15 min ved 225 C og så derefter 5-10 min på varmluft.

Lav nogle store portioner til fryseren, det er nem mad når man har travlt. De skal bare tøs op og varmes med i sovsen, varm godt igennem

One Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *