Frysning af gulerødder og kartofler

Mine kogebøger siger, at det er omsonst og overflødigt at fryse kartofler og gulerødder. De opbevares meget bedre mørkt og køligt. Jo, det der mørke, velventilerede lokale med konstant luftfugtighed og en temperatur på omkring de 10 C. Sådan et lokale har alle da……..

Mine kartofler og gulerødder bliver opbevaret i køleskabet, ellers bliver de lynhurtigt, alt efter årstiden og stedet de bliver opbevaret, frosne, runkne, spirede eller mugne.
Det begrænser, hvor mange man kan købe ad gangen, og det har irriteret mig. Især fordi jeg helst køber økogrønt, som jo er dyrere end konventionelt, og der kunne spares noget på at købe store sække.

Men nu har jeg fundet en løsning: Det KAN lade sig gøre at fryse begge dele selv, derhjemme, med et godt resultat.

Sådan gør man:

Gulerødder til frysning
– En stor gryde (min. 8 liter) fyldes med vand og sættes til at koge.
– Gulerødder i rå mængder skrælles og skæres i passende stykker. Man kunne lave rundeller eller stave, stavene er passende til de fleste slags retter og nemmest, når man skal ordne rigtig mange gulerødder.
– Når vandet koger kommes ca. 1½ kg gulerødder i (eller den mængde der passer til din gryde, der skal være rigeligt vand om grøntsagerne).
– Når vandet igen koger, sættes et minutur til 2 min. (og ikke et sekund mere!) og derefter tages gulerødderne op, kommes i passende bøtter eller poser og sættes i fryser efter passende afkøling i køleskabet.
– Gentag til alle gulerødderne er brugt.

Kartofler til frysning
– En stor gryde (min. 8 liter) fyldes med vand og sættes til at koge.
– Skræl kartofler, til du ikke orker mere.
– Skær dem i passende stykker. En kartoffel af medium størrelse skæres i 8-10 stykker.
– Når vandet koger, kommes et drys salt i det og ca. 1½ kg kartofler kommes i (eller den mængde der passer til din gryde, der skal være rigeligt vand om grøntsagerne).
– Når vandet koger igen, sættes et minutur til 7 min., og derefter tages kartoflerne op, kommes i passende bøtter eller poser og sættes i fryser efter passende afkøling i køleskabet.

Man kan også lave
Kartoffelmos til fryseren
– Skræl kartofler til det flimrer for øjnene.
– Kog kartoflerne møre.
– Start med at lave kartoffelmos, men nøjs med at blande kogevand/moget af mælken i mosen. Resten af mælken/fløde/smør eller hvad man nu bruger i sin kartoffelmos, samt saltet, skal IKKE i nu.
– Frys.
– Når du skal bruge kartoffelmosen blandes resten af ingredienserne i
– og mosen blendes/piskes godt igennem (food processoren er god her). Det er vigtigt for at få den rette konsistens efter frysningen.

4 Comments

  • Da fårene sagtens kan undvære noget græsmark, har jeg inddraget pladsen bag solcellerne til køkkenhave, og nu skal jeg nedfryse 4 rækker gulerødder i diverse farver, det plejer at give et udmærket resultat, med den beskrevne metode.

  • Hvis det ikke virker, har du gjort noget forkert. Metoden med gulerødderne hedder blanchering, og har været brugt fra minimum min tipoldemors tid (har hendes kogebog, lærte at lave mad af min oldemor)

  • Det var da ærgerligt. Jeg har haft stor glæde af metoden.

  • Har lige prøvet det med gulerrødderne – det virker ikke , de var lige til og smide ud
    de var slasket og smagen var ødelagt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *