Vind over skvalderkålen – Spis den!

                                 

Når man nu alligevel bliver invaderet af ukrudt, ja så kan man jo lige så godt bruge det i maden.
Ikke som noget, der er mere specielt end godt, eller til at strække andet mad med, men som særlige ingredienser, der smager lækkert og unikt.
Og så er det jo blevet moderne også, at spise de vilde nordiske planter.

Jeg har beskæftiget mig med historisk formidling af vikingetiden de sidste 9 år, og dermed også brugt en masse tid på netop de vilde nordiske planter og deres spiselighed – og nu er min nørdede interesse så blevet moderne.
Hey, hvis man er umoderne nok, så ender man med at blive moderne ;), fedt. Så jeg tænkte at jeg ville dele lidt om min nu åbenbart trendy hobby.

Nogle gode planter til at introducere ukrudsspisning er skvalderkål og mælkebøtter. Alle har dem, alle kan komme til dem og stort set alle ved, hvordan de ser ud, så risikoen for at samle de forkerte er minimal.
Jeg starter med skvalderkålen, men giver lige så meget en generel introduktion.

Det er faktisk ret ligetil:
Brug skvalderkål, som man vil bruge spinat…..Lidt af et antiklimaks hva’, når jeg nu lige havde lagt op til en masse ;). Men der er da alligevel plads til uddybning.

Hvordan bruger man skvalderkål?
Det er de nye planter man bruger, max. ca. 15 cm høje og gerne lidt lyse i det, de smager bedst. Det gælder de fleste ukrudtsplanter, såvel som “tamme” grøntsager.
De større, mørkegrønne planter er ingen delikatesse. (Og vær opmærksom på at det er skvalderkål du har fat i, visse andre skærmplanter er giftige).

Pil bladene af stilkene og skold bladene med kogende vand. Dryp bladene af, dup dem evt. mellem viskestykker. Det er en god idé at gøre med de fleste ukrudtsplanter, de har ikke groet i et drivhus eller et kontrolleret miljø. Og så kommer man også af med evt. smådyr.


Hvad kan man lave med skvalderkål?

Jeg kunne skrive massevis opskrifter, men det er så simpelt, at jeg ikke vil tage æren for opskrifterne. Helt enkelt: Find opskrifter, hvor der skal bruges spinat, og erstat dem med skvalderkål, så enkelt er det.
Det kunne være:
– Skvalderkålsstuvning
– Lasagne med skvalderkål
– Pizza med skvalderkål
– Tærte med skvalderkål og skinke
– Små skvalderkålblade i en salat i stedet for babyspinat
– Brød og boller 
Eksperimenter og gør din mave glad :).

Almindelige brød og boller med ukrudt – med surdej eller gær
Man kan bruge helt almindelige opskrifter, når man skal bage med ukrudt. Vær opmærksom på at de måske skal bage en smule længere og melmængden skal muligvis justeres lidt.
Det er bedst at vælge en opskrift, hvor man også bruger lidt groft mel, det spiller bedst sammen med ukrudtet smagsmæssigt. Min opskrift  “Fuldkornsbrød med surdej” egner sig godt til at komme ukrudt i.
Brug 1 dl (målt godt trykket sammen) til et lille brød eller 2 dl til et stort brød eller en portion boller. Bladene strimles fint og blandes i dejen.

Pandebrød
I morgen får I tre opskrifter på, hvordan man på forskellig vis bager med ukrudt på primitiv maner.
Mine opskrifter har jeg gennemarbejdet og tilrettet gennem lang tid, de er grundigt gennemprøvede. Jeg kommer til at henvise til disse opskrifter igen og igen, efterhånden som der kommer flere indlæg her om spiseligt ukrudt, for de er mine bedste basisopskrifter.
Opskrifterne er beregnet til alle typer blade, blomster/kronblade og bløde stilke. Derfor er de også gode til alle slags krydderurter, og til grøntsager som ikke er for vandede.

One Comment

  • Nam nam – lyder godt. Bare man husker det med, at det ikke må være VELVOKSNE skvalderfætre. Det har jeg prøvet, det var ikke så godt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *