Min mors æggekage – My mom’s “Egg Cake”.

English text below

Jeg gjorde det! Jeg lykkedes med at lave min min mors æggekage, så smag og ikke mindst konsistens helt rigtig. Det har taget en del år at få succes med den. Tricket viste sig, ikke overraskende, at være tålmodighed.

Æggeretter har mange forskellige, ofte forvirrende overlappende, navne. Denne æggekage er fra Falster og Møn, og adskiller sig fra, hvad mange opfatter som æggekage: En tyk omelet. Denne æggekage adskiller sig ved at man hælder æggemassen over lyst brød i panden.

Historie: Æggekage af denne type findes både på Sydhavsøerne og på Fyn og øer, og anses for at være en af de ældste retter vi kender til derfra. Dengang spiste man den med sirup OG flæsk – sammen. Hvor gammel retten egentlig er, står hen i det uvisse, men den er fra før desserter som separat måltid og før ovne blev almindelige i hjemmet. Den kunne sagtens være fra middelalderen eller ældre.

Jeg har ikke en egentlig opskrift, men en beskrivelse er noget i retning af:

Æggekage fra Falster og Møn

  • Lyst brød. Ikke for meget fuldkorn, men stadig helst lidt tæt i konsistensen. Toastbrød er fint.
  • 10-12 str. M/L æg til en mellemstørrelse pande.
  • ca. 3 dl mælk (eller surmælksprodukt eller fortyndet fløde)
  • En slat maizen
  • Et nip salt

Sådan gør du:

Skær kanterne af brødet. Pisk æggene sammen med et håndpiskeris. Rør maizenaen ud i mælken og tilsæt mælkeblandingen til æggemassen. Tilsæt salt.

Varm panden godt op. Læg brødskriverne på panden, så de dækker den helt og ligger tæt op ad hinanden. Skær gerne brødskiverne i form, så de passer til de resterende ledige pladser. Hæld æggemassen over brødskiverne og lad dem suge godt til sig. Løft op i skiverne, så æggemassen også kommer ned under dem.

Skru ned for varmen og lad æggekagen stege langsomt i en halv times tid.

Vend æggekagen om på et låg og lad den glide tilbage på panden, så den kan få stegeskorpe på den anden side.

Æggekagen er hverken sød eller salt. Den kan således både spises med sukker og marmelade (ligesom æbleskiver, som smagen minder meget om). Eller man kan spise den med flæsk og purløg. Hvis man gerne vil lave flæskeæggekage, er det en god idé at stege flæsket først og derefter stege æggekagen i flæskefedtet.

Egg bake (bread pudding) from Falster and Møn, Denmark

I did it! I succeeded in making my mother’s egg cake, so the taste and, not least, the texture was just right. It has taken quite a few years to be successful with it. The trick, unsurprisingly, turned out to be patience.

Egg dishes are known by many, often confusingly overlapping names. This dish could also be called egg bread, egg pudding, or egg omelet. The important part of it is that it contains slices of white bread.

History: Egg bake of this type is known from the island group of Falster, Lolland, and Møn. And from the neighbouring island group of Fyn and its adjacent islands. Originally, it was eaten with syrup/honey AND thick pork bacon slices, together. It is considered one of the oldest dishes from the region. It is from well before the dessert kitchen as a separate entity, and before ovens became common in the home. It is not unlikely that it is a least medieval.

I don’t have a proper recipe, but the description is something like:

  • White bread. Must be pretty light, but still preferably a little dense in texture (wheat bread with some graham/whole grain flour is good). Toast bread is fine.
  • 10-12 size M/L eggs for a medium-sized pan.
  • Approx. 3 dl milk (or sour milk product or diluted cream).
  • A scoop of cornstarch
  • A pinch of salt.

Cut the edges of the bread.

Beat the eggs together with a hand whisk.

Stir the cornstarch into the milk and add the milk mixture to the egg mixture. Add salt.

Heat the pan well. Place the  on the pan so that they cover it completely close together. Cut out bread slices to fit the remaining free spaces. Pour the egg-milk liquid over the bread slices and let them absorb well. Lift up the slices so that the egg-milk liquid gets under them.

Turn down the heat and let the egg cake fry/bake slowly for about half an hour.

Turn the egg cake over on a lid and let it slide back onto the pan, so it can get a crust on the other side.

The egg cake is neither sweet nor salty. It can therefore be eaten with sugar and jam (just like æbleskiver, which the taste is very similar to). Or eaten with pork bacon and chives. If you would like to make a pork omelette, it is a good idea to fry the pork first and then fry the omelette in the pork fat.