MukiShoes – Anmeldelse – Raw Leather Brown

Ikke-sponsoreret anmeldelse.

Første indtryk
Jubii, de ligner mine gamle mid-top sneakers så meget. Det var derfor, jeg ville have dem; jeg manglede lige netop sådan nogle i garderoben, og havde ikke tidligere kunne finde nogen på barfodsskomarkedet. Jeg var glad og lettet over at de så ud som forventet.


Der hang lidt snore fra syningerne både indeni og udenpå. Hm, ikke så god finish?
Da jeg fik dem på, var det super behagelige, men lidt stive ved hælen.
Specifikationer
Materiale: Overlæderet er i læder garvet uden brug af chrom (det er det RAW i navnet står for). Inderfoeret er uldfilt. 
Farver: Denne model fås i brun og sort. Inderfoeret er hvidt/ufarvet.
Sål: 3,5 mm sål, lavet af naturgummi (andre modeller er lavet med genbrugt gummi). Indersål i uldfilt, som er 0,5 mm. 
Andet: Snørebånd, og masser af det.
Overlæder
Overlæderet føles som en virkelig god kvalitet. Det var en smule stivere end jeg har vænnet mig til i barfodssko.
Det er en snøresko, og både snørebånd og snørehuller føles solide.
Overlæderet er læder, så hvis det er impægneret kan det godt holde fugtighed fra en byge eller vådt græs ude. Jeg bemærkede at der hang løse tråde hvor overlæder og sål er syet sammen. Det er jeg ikke tilfreds med. Når jeg køber et par sko, forventer jeg en ordentlig finish. Jeg håber ikke at det siger noget om den generelle kvalitet af skoene.Forfod og bredde

Medium bred til bred. En udmærket forfod på skoene, men relativt lige (sammenlign med Ahinsa, se sålen herunder, som buer mere indad). Skoene passer godt til mine fødder, som er ret lige på storetåsiden og buler ud på ydersiden. Mine fødder kan brede sig naturligt ud. Hvis man har en storetå, der stikker meget ud i en vinkel, så er MukiShoes nok ikke det bedste valg.


Som med næsten alle andre barfodssko, jeg har, kunne jeg godt bruge nogle få millimeter mere. Men jeg har ekstremt brede fødder for min lille størrelse (22,3 cm lange og 9,8 cm brede).
Der er godt plads til min høje vrist. Der er også plads nok over forfoden, hvor mine fødder også er tykke.


Såler 
Sålen er MukiShoes’ eget design. Den føles blød, er meget fleksibel og jeg står godt fast. 

Den er lidt “boblet” ligesom Leguano, men tyndere end dem. Jeg har rigtig god følelse af underlaget.
Sålen går lidt op om det nederste af overlæderet. Godt til lige at beskytte mod morgenfugt på græsset.
MukiShoes skrev til mig om sålen: 

We designed it, inspired by natural shapes and organic forms to be resistant, flexible, thin, however strong, puncture resistant and with a good grip for various grounds.


Skoene er lavet på den måde, hvor indersål og sål er syet sammen. Var det konventionelle sko, havde man lagt endnu en indersål i, med hældrop. Men da det er et par barfodssko, har man undladt at lægge en indersål i. Det betyder at man går direkte på syningen hvor sål og indersål er syet sammen (se billedet under afsnittet Overlæder). 

Jeg er bekymret for vil gøre at sømmene bliver slidt for hurtigt. Når jeg sammenligner med mine andre barfodssko (jeg har Sole Runner, Freet, Tikki og LukShoes) har de alle fundet løsninger, hvor man ikke har fritliggende syninger under fødderne.
 Sålen er kun syet på hele vejen rundt, ikke limet, og det giver et problem, når jeg går “offroad” i dem: Skidt har det med at samle sig i revnen. Jeg har tænkt mig at give dem en omgang sko-reparations-lim rundt indenfor sålens kant for at komme ud over problemet.


Jord i revnen mellem overlæder og sål
Kun syet, ikke limet
Størrelse
MukiShoes anbefalede str. 36 til fødder med en længde på 22,1-22,8 cm. Så dem valgte jeg, og størrelsen er helt rigtig.
Jeg vil sige at de er almindelige i størrelserne.
Pasform og komfort


Pasformen er afgjort en barfodspasform, men samtidig er de ikke helt så meget buet udad ved storetåen, som man ser i visse barfodssko. Folk med ret lige fødder, i modsætning til fødder der er bredest ved tæerne, vil især finde dem en god pasform.
De sidder godt til om mine brede fødder. Snørerne er gode til at få skoene til at sidde godt (da jeg lige havde fjernet 20 cm fra de enormt lange snørebånd).De er behagelige på både asfalt og når jeg opsøger bevægelses-vitaminer.
Disse er de første barfodssko, der har givet mig gnavesår. Da jeg startede med at bruge dem, gnavede de ved hælen de første par dage. Jeg brugte en del tid på at “ælte” hælstykket. Den har en god barfodspasform, men ellers er overlæderet meget konventionelt. Minder mig faktisk en del om Camper Peu, hvor man jo tager indersålen ud for at gøre dem barfodsegnede. Læg en indersål i disse og så ville de være præcis som en konventionel sko,
De gnaver ikke mere. Gnaveriet er noget man ofte ser i nye lædersko. Men det er alligevel sjældent noget, jeg oplever i barfodssko, så det overraskede mig.

Temperaturmæssigt har jeg haft dem på dette forår i mellem 4-20 C
Læderet med foer i uldfilt holdt mine fødder behageligt varme ned til de 4 C. Jeg gætter på, at de også er behagelige til en ikke for kold vinter. Det må komme an på en prøve til næste vinter.

Og de har været behagelige i overraskende lunt vejr, fordi uldfilten tempererer fødderne ved at absorbere sved. Jeg vil sige op til omkring 16-20 C.
Men denne specifikke model er ikke velegnet til varmt vejr, der vil en anden MukiShoes model være bedre.

Da jeg jo bor i et fugtigt klima, er det altid relevant hvor vandafvisende en sko er. Som sagt kan det imprægnerede læder fint holde til en byge. For at teste skoene, tog jeg dem på en pladdervåd regnvejrsdag. Det var en dag med en del småture udenfor. I de små ture på 5-10 min. var mine fødder fint tørre. Efter 2 x 20 min. gåtur i øsregnvejr var mine fødder fugtige, men ikke våde. Det synes jeg er fint for en sko, der ikke slår sig op på at være vandafvisende overhovedet. Og fordi inderforet er uld, fik jeg ikke kolde fødder, da uld varmer selv når det er vådt.

Udseende og stil
Jeg købte mid-top modellen i naturligt brunt læder. Jeg havde konventionelle sko næsten nøjagtig som dem, og har virkelig savnet dem.
Det er en farve og et design, som passer til ALT: Fritid og arbejde, pænt og afslappet, bukser og kjoler. Jeg synes godt det kan være svært at finde sko, der ser godt ud til “pænt” tøj, men disse klarer det glimrende.
De ligner ret meget konventionelle sko, så hvis jeg nogen gange ikke lige føler for at være hende, der kommer med de mærkelige sko, er disse også et godt valg.

Sålen er let transparent så man kan lige ane indersiden af skoen igennem sålen.

Service


MukiShoes var en fornøjelse at kommunikere med. De svarede hurtigt og meget venligt og hjælpsomt på spørgsmål, og gjorde deres bedste for at hjælpe.
Konklusion
Jeg synes at mine Mukishoes er smukke. De er alsidige i udseende og alsidige i mange slags vejr og temperaturer.
Jeg vil mene at de passer til alle, bortset fra de bredeste og de smalleste fødder.
De er behagelige at have på hele dagen i al slags aktivitet.
Læderet holder fint til en rask byge, hvis det er imprægneret.
Overlæderet er flot, godt lavet, føles som god kvalitet.
Mit problem er sålen: Jeg er lidt bekymret for holdbarheden/kvaliteten pga. de løse tråde. De fritliggende syninger inden i er upraktiske. Og revnen rundt hvor sålen er syet på overlæderet, er også upraktisk. Det føles lidt som at overlæderet er lavet konventionelt, og så har man smækket en barfodssål på.Jeg er rigtig glad for at der er nogen, der laver denne type design i barfodssko, da jeg virkelig havde et hul i garderoben der. Og fik jeg nævnt, at de er super flotte? 😉 
Så jeg kommer stadig til at bruge dem, selvom jeg ser lidt skævt til sålen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *