Ugens Sparetip: Food prep

Har du hørt om food prep? Det er vildt enkelt, og handler bare om at du forbereder råvarerne eller retterne, så du slipper for at gøre det på andre tidspunkter, hvor du ikke har tid, lyst eller ork til det.
Nogle forbereder hele retter, så de bare skal varmes. Andre forbereder alle døgnets måltider.
Food prep sparer mig penge, fordi jeg har mindre madspild – fordi jeg er mere opmærksom på, hvad jeg har, og bedre kan overskue at få
det brugt. Madplan er dermed også nemmere med food prep.

For mit vedkommende forbereder jeg især grøntsager. Så får jeg spist meget mere grønt og puttet mere grønt i madpakker og aftensmad. Jeg foretrækker at lave aftensmaden (altså selve retten) på dagen, så den er frisk og grøntsagerne sprøde.
Det er også nemmere at spise æg til morgenmad, hvilket jeg godt kan lide, når de hårdkogte æg allerede er klar.

De fleste prepper til en uge ad gangen. De fleste grøntsager kan holde sig 4-5 dage. Hvis man prepper søndag, så passer det med rester fredag, noget tidskrævende weekendret (eller takeaway) lørdag og nyforberedt søndag.

Her er hvad jeg forberedte i sidste uge (vi er to i min familie, så mængderne er tilpasset det):
– Gulerødder i stave (de kommer især i madpakken).
– Rosenkål rensede og i halve.
– Tomater, skyllede.
– Kogte kartofler i grove stykker.
– 12 æg
– Fem røde snackpeberfrugt i strimler.
– Guacemole af to avocadoer.

Mine bøtter er FÖRTROLIG glasbøtter med lækagesikre plastlåg fra IKEA

Jeg prepper også kød til fryseren, men det er ofte i større portioner, der holder i flere uger eller en måned. I sidste uge preppede jeg dette:
– 1,5 kg kylling i strimler (stegt med salt og peber).
– 1 kg kyllingebryster (kogte).
– 2 kg frikadeller.
– 2 kg stegte kødboller.

Her er hvad vi fik at spise:
– Søndag: Burrito-fyld med kylling (uden tortillaer). Guacemole til.
5 portioner kom i fryseren.

Mandag er vi sent hjemme og spiser medbragte madpakker på vej hjem (med æg og grønt fra bøtterne).

Tirsdag: Frikadeller, stegte kartofler, dampede rosenkål med solsikkefrø samt hapse-grønt.

Onsdag: Ikke den store appetit, så jeg biksede en “salat” sammen af kolde kartofler, æg og tomater, salt, peber og olivenolie.

Torsdag: Kødboller i tomat-peberfrugt-sovs med hapse-grønt ved siden af.

Fredag: Sen aftensmad pga. transport. Jeg nappede lidt forskelligt fra køleskabet (vi kan kalde det tapas, hvis det skal lyde lidt mere fancy).

Lørdag: Mine “fredags”-rester fra ugen. Der var lidt snackpeberfrugt, tomater og rosenkål
tilbage. Jeg lavede en simpel italiensk-inspireret ret med kylling.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *