Ugens Sparetip: Økonomisk overblik #5 – Hvad koster din mad?
Prøv at beregn hvad jeres
middagsretter egentlig koster. Det kan give overblik over hvad der skal spises
når der skal spares. Jeg gjorde det i en periode og det var virkelig en øjenåbner.
Nogle ting var åbenlyse, jeg vidste allerede godt at grød er billig mad (risengrød 2 kr. pr. person). Og man har jo ofte en anelse om det er dyrt eller billigt.
Men at laks med frisk pasta, hvidvinssovs og grøn salat kostede så meget som 34 kr. pr. person var alligevel en overraskelse.
Når når man har overblik over hvad det er, der trækker prisen op, er det nemmere at skrue på knapperne.
I tilfældes med lakse-retten erstattede jeg næste gang frisk med tørret pasta, hvidvin med æblecidereddike og grøn salat med en salat baseret på spidskål. Så kostede retten kun 19 kr. pr. person, og jeg kunne stadig få min lækre laks.
Sådan gjorde jeg:
– Jeg havde en notesbog.
– I den skrev jeg hvilke ingredienser, jeg brugte til en ret (mens jeg lavede den, kan aldrig huske den slags bagefter).
– Bagefter skrev jeg på, hvad ingredienserne havde kostet.
Hvis jeg ikke lige kunne huske det, så tjekke udsalgskataloget eller cirkapris ud fra hukommelsen. Evt. kilopris og så dividerede med mængden.– Krydderier skrev jeg altid på som 1 kr.
– Til sidste dividerede jeg med antal portioner, der var i retten, så jeg fik et tal pr. person.