Ny lækker kogebog uden stivelse

Ny kogebog i huset. Den hedder “LCHF – Spis dig mæt og glad” af Jane Faerber (det er hende, der har www.madbanditten.dk ).
Og der er bare så mange lækre opskrifter, jeg glæder mig helt vildt til at afprøve dem alle sammen. Mums!

Jeg har spist stenalderkost siden 2008, og er det sidste års tid gledet lidt mere over i LCHF. Forskellen er ikke så stor: Færre kulhydrater og mere fedt i LCHF, men ikke voldsomt meget mere/mindre, og ca. de samme fødevarer. Begge kostformer ekskluderer stivelse.

Jeg har siden jeg kom i puberteten slæbt rundt på 5-7 kg for meget, som jeg bare ikke kunne komme af med. Da jeg begyndte at spise stenalderkost, uden at være på kur eller tænke noget særligt over maden, så tabte jeg mig 5 kg på ½ år. Og de er aldrig kommet tilbage :).

Til gengæld havde jeg stadig en topmave, en mordelle. Stivelsesdellen som en veninde kalder sin. Den forsvandt først da jeg begyndte at spise LCHF – endelig! :jubel:
På en eller anden måde virker det ulogisk, at man kan tabe sig af at spise mere fedt. Men stivelse sætter sig som fedt på maven på mig. Det ekstra fedt i kosten gør at jeg føler mig mæt længere, og derfor spiser mindre. Mit kalorieindtag er stadig det samme.
(Jeg har i øvrigt læst en del om mættet fedt og kolesterol, og kort fortalt, så handler det ikke så meget om at bestemte typer næringsstoffer er skadelige, som at det er vigtigt at have den rigtige balance mellem næringsstofferne).

Stenalderkost vs. LCHF
Fordelen ved stenalderkost/paleo for mit vedkommende, er at det også er uden mælkeprodukter. Og jeg kan ikke tåle laktose.
Fordelen ved LCHF er at der oftere er større fokus på grøntsagerne, end i stenalderkost. De opskrifter, jeg finder indenfor stenalderkost, er oftest meget kødbaserede.

Egentlig burde der ikke være forskel:
LCHF er groft sagt primært kød, over-jorden-grønt, mælkeprodukter, nødder og bær.
Stenalderkost primært kød, grønt, frugt, nødder og bær.

Jeg synes faktisk at det er nemmere at inkludere flere grøntsager i stenalderkost, da der ikke er begrænsninger på rodfrugter. Min personlige variant af stenalderkost har da også altid inkluderet masser af grønt. Men ikke desto mindre er det i LCHF-kogebøger at jeg finder alle de rigtig lækre grøntsagsretter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *