Oregano
Jeg kan ikke bare smide en plante i noget jord, vel. Nej, jeg må nødvendigvis grave mig ned i de små detaljer omkring et nyt emne.
Så jeg har nørdet lidt om dyrkning, høst og opbevaring af oregano, og som sædvanlig deler jeg mine nørderier med jer.
Dyrkning af oregano
– Start med at forspire indendøre et par uger før sidste frost (maj). Drys frøene ovenpå jorden uden at dække dem, og vand godt. Står i et solbeskinnet vindue, og spirer efter 4-7 dage.
– Omplantes evt. til større potter, når de er i god vækst.
– Udplantes når risikoen for frost er ovre. Oregano kan dyrkes både i krukker og i bede (de kan god sprede sig voldsomt, hvis de trives).
– Plantes i fuld sol og veldrænet jord med ca. 25-30 cm mellem planterne.
– Oregano finder sig i de fleste jordforhold, så længe den får rigelig sol.
– Oregano må gerne tørre ud mellem vandingerne (det øger aroma og smag). Har du planten i krukker skal den vandes af og til, men i bede skal den kun vandes, hvis det er meget tørt.
– Gød ikke oregano, så bliver smagen svagere.
– Når planten begynder at blomstre, kan du nippe blomsterne af. Så bliver planten mere busket og får bedre smag.
– Hen imod slutningen af sæsonen klippes planten tilbage og dækkes med kompost. Dæk også gerne med grangrene.
– En plante kan holde 2-4 år (hvis den klarer vinteren). Derefter bliver den for træet i stænglerne, og så er det bedre at starte forfra med nye.
Høst
– Du kan begynde at høste af planten, når den er omkring 10 cm høj.
– Pluk af bladene, når du skal bruge en smule. Pluk om morgenen efter at duggen er fordampet, men inden solen har fået kraft.
– Ønsker du at plukke en større mængde på èn gang, så klip planten helt ned. Det kan du gøre tre gange i løbet af sæsonen: Når planten er omkring 15 cm høj, lige før den begynder at blomstre og en tredje gang sent på sommeren.
– Du kan begynde at høste af planten, når den er omkring 10 cm høj.
– Pluk af bladene, når du skal bruge en smule. Pluk om morgenen efter at duggen er fordampet, men inden solen har fået kraft.
– Ønsker du at plukke en større mængde på èn gang, så klip planten helt ned. Det kan du gøre tre gange i løbet af sæsonen: Når planten er omkring 15 cm høj, lige før den begynder at blomstre og en tredje gang sent på sommeren.
Opbevaring/konservering
– Frisk oregano kan opbevares i plasticposer i køleskabet.
– Man kan også fryse oregano. Efter frysning vil den
være slatten, men smagen er god.
1. Du kan fryse hele stængler (læg dem på bagepapir). Når oreganoen er frossen, pilles bladene af, og kommes i poser.
2. Eller du kan hakke bladene fint, og blande dem med lige nøjagtig nok
olivenolie til, at det klistrer sammen, og fryse blandingen i isterningbakker.
– Oregano tørres ved at skære hele stængler af planten, og hæng dem et varmt, tørt
og velventileret sted (uden direkte sol).
Opbevar den tørre oregano i en lufttæt
beholder.
Jeg hænger bare buketter op under loftet i køkkenet. Det ser rigtig hyggeligt ud.