Jul uden forbrug

Det lyder lidt som en modsigelse, julen er blevet indbegrebet af forbrug. Men det er jo faktisk ikke det, den handler om.
Og eftersom jeg har meldt mig til Projekt Forbrugt, tænker jeg, at det er et område, hvor man med fordel kan sætte forbruget ned, for dermed samtidig at koncentrere sig om hvad julen egentlig handler om
Og så kan man arbejde på at gøre julen til en højtid, hvor det er samværet, det der er hjemmelavet med kærlighed og selve fejringen af lysets tilbagekomst, der (forhåbentlig) er i højsædet.
Hey, man kan jo lige så godt sigte højt ikk…;)

Hvad angår de mange ting, der indgår i julen, har jeg tænkt følgende:
Vi skal holde julen i år (5 voksne og et barn) og der skal jo småkager og konfekt, juletræ og julepynt og julemad osv. til. Generelt er julen er meget meget vigtig for mig, og jeg vil gerne spare, men jeg vil ikke undvære det, der er en “rigtig” jul for mig. Så hellere lade være med at fejre min fødselsdag. Men der er masser af steder at spare og masser af områder, man kan lade være med at købe, eller købe brugt.

– Småkager og konfekt. Bager selv, bortset fra klejner. Selvfølgelig skal der indkøbes ingredienser, men uden småkager og konfekt er det altså ikke en rigtig jul.

– Julepynt. Laver selv. Jeg har allerede lavet en flagranke og en håndfuld syede “peberkage”- figurer til juletræet. Ikke så stor en opgave som jeg troede, så jeg kan sagtens overskue det, når jeg bare tager det lidt ad gangen.

– Juletræ. Det kan jeg altså bare ikke undvære, jeg har tænkt på det, men ingen jul uden juletræ. Så jeg har besluttet (og fået kæresten med på) at vi skal have et lille et (max. 1 m). Så skal der heller ikke så meget julepynt til

– Julemad. Jeg er allerede begyndt at købe kolonialvarerne, når jeg ser tilbud. Rapanden fra svigerbedsterne ligger allerede i fryseren. Jeg er ved at lave en liste over hvad vi skal bruge juleaften og i juledagene, så jeg kan være på forkant, det sparer sikkert også penge. Alt bortset fra kirsebærsaucen bliver hjemmelavet.
– Julegaverne har jeg småkøbt på siden august, når jeg har fundet noget der er godt og billigt. Jeg har et julegavebudget og det overskrides ikke, så må jeg bare være kreativ.

– Julekalender til R.
*Han får SÅ mange gaver fra en myriade af familiemedlemmer, så jeg har besluttet at hans julegave fra os, får han som julekalender. Jeg ved ikke om den går næste år, men i år gør den i hvertfald. Jeg regner med at købe en kasse med noget med mange dele (f.eks. BRIO), der kan leges med, selvom man ikke har det hele. Så bliver det delt i 12 eller 15 eller 21 pakker eller hvor mange der nu er til.
*Desuden bliver der en aktivitets-julekalender, hvor vi har en lille opgave hver dag (i et fint brev fra nissen måske). Det kan være noget klippe-klistre, bage, gå en tur, tage på julemarked og kigge på ting osv. osv. Generelt ting der ikke koster andet end materialer jeg allerede har, men det er ok hvis der et par af dagene er noget, der koster lidt (f.eks. en pose brændte mandler på julemarkedet) – men det skal være stemningsskabende og ikke bare købe for at købe.

– Gavepapir (4 ruller for 10 kr.) købte jeg i slutningen af oktober nede i den lokale Spar der havde sidste års rester på tilbud. Jeg har før brugt brunt indpakningspapir og så brugt flotte (dyre) bånd, sløjfer osv., men nogen blev totalt fornærmede over at få gaver i brunt indpakningspapir, selvom jeg havde brugt en masse tid og energi på fancy pynt, så det tør jeg sgu ikke mere….
Men sidste år blev gaverne til bedsterne fra R pakket ind i brunt indpakningspapir, som han havde hygget sig med at tegne på.

– Kalenderlys med tal, også fra Spar til 5 kr. Laver juledekoration selv som en del af aktivitetskalenderen.

– Adventskalenderen. Har en stor pose fyrfadslys, så har besluttet at de skal opbruges, før der kommer flere lys i huset. Regner med at finde på en eller anden slags dekoration, hvor jeg kan indpasse dem. Så er det også nemmere at skifte ud, og man kan bruge den mere, end med en adventskalender med store lys.

One Comment

  • Her i huset har vi en fin genbrugs adventskeans, som min bedre halvdel har lavet af troldhasselgrene, og sat (limet) luysholdere i – til kronelys, der skiftes flittigt december og januar måned med.
    Båndene (købt MEGET billigt efter jul) holder også fint til mere end én sæson, når kransen pakkes i en plastpose til næste år.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *