FlyLady Ugeplan

Så fandt jeg en måde at vise min ugeplan på. Den er en tabel, så jeg har måttet udtrække tingene hver for sig, for at det gav mening.

Den er opstillet med ugedagene, og så er der fire kolonner:
– Den første hedder “Dagens fokus” (Daily Focus).
– Den ene hedder “Ugentlig rengøring” (Weekly Blessing of the House),
– den næste hedder “Plan” (og er forskellige ting, der skal gøres på ugentlig basis, “Basic Weekly Plan”)
– Og den sidste hedder “15 minutter”.

Dagens fokus
Jeg har flyttet om på hvilke dage jeg gør hvad, så det passer til min hverdag.

Mandag: Rengøring
Tirsdag: Strømlin afgangshallen
Onsdag: Anti-overspringsdag (anti-procrastination)
Torsdag: Går ærinder
Fredag: Genoplad
Lørdag: Familiedag
Søndag: Planlægger ugen (madplan, huskeseddel, aktiviteter) og leger

Ugentlig rengøring, mandag
Det er en let rengøring af tilgængelige overflader og det åbenlyse, der skal gøres rent. Den mere detaljerede rengøring hører til i “15 min”.

Ca. 1 time, max. 10 minutter til hver opgave:
– Rydder ud i magasiner og papirer, tømmer papirkurv
– Støver af
– Pudser spejle
– Skifter sengetøj (hver anden uge)
– Tørrer ovn og mikroovn over
– Støvsuger
– Vasker gulve

Dagens plan
Mandag: Vander planter 
Tirsdag: Ordn taske, opslagstavle og entremøbel
Onsdag: Dobbelt portion aftensmad
Torsdag: Afleverer biblioteksbøger
Fredag: Gør noget godt for mig selv.
Lørdag: Dobbelt portion aftensmad
Søndag: 30 minutter i haven

’15 minutter’
Må max. bruge 15 minutter på én (OG KUN ÉN) af følgende ting:
1. Forenkler/udrydder i ugens rum (decluttering)
2. Månedens vane (habit of the month)
3. Mission
4. Detaljeret rengøring (detail cleaning).

Hvis den ting, jeg vælger at gøre, viser sig at tage mindre end 15 minutter, så inkluderer jeg den Ugentlige Rengøring eller vasketøjet el.lign. i de 15 minutter, så jeg aligevel forsætter til uret ringer, OG SÅ STOPPER JEG. Det er faktisk det allervigtigste: at stoppe efter 15 min. og lade resten ligge.

R er i øvrigt ret vild med det. Mor bruger 15 min. på noget kedeligt, og når bip-uret ringer, så ved han at jeg er fri til at lege. Det giver også mig meget frihed fordi jeg ikke hele tiden sidder og tænker at jeg burde lægge et eller andet på plads, eller at bryggerset trænger til at blive gjort rent, eller x, y eller z, men kan koncenterere mig om ham og lade resten ligge.
 
Det store billede
Det skal jo så sammenholdes med min Dagsliste, som er:
Morgenrutine (som inkluderer at tømme opvasker),
Madlavningsrutine (som inkluderer at skylle af og vaske gryder op) og
Aften/førsengetidsrutine (som inkluderer en ultra-let oprydning og at hænge vasketøj op).

Når man på denne måde pinder det ud, så kan det godt se overvældende ud, men i virkeligheden er det lige omvendt: Jeg kan slappe af i bevidstheden om, at jeg aldrig kommer til at stå og skal gøre hele huset rent lørdag formiddag eller står med 8 maskiner vasketøj.
En lille smule hist og her, og så har jeg faktisk meget mere tid til mig selv og til at hygge med familien. I går så f.eks. sådan ud:

Min dag
Morgen
– Morgenrutine (smuksere, tøj, mad, haps tasker, afsted).
Eftermiddag
– Støve af (tog ca. 2 minutter. Eftersom jeg gør det en gang om ugen, bliver det aldrig så slemt. Gøres gerne i løb 😀 ).
– Sæt en maskine vasketøj over (også to minutter).
– Så var der FRI, vel knap en time.
Madlavning
– Madlavningsrutine (lave mad,  skylle af mens det simrer, (spise hehe), ordne gryder)
Aften
– 15 min. (ryddede op i bryggerset, og gjorde det så hurtigt jeg kunne. Ikke noget med at nusse, bare nå så meget man kan på 15 min. Og det var altså nok til at ordne det hele, når man er så effektiv som man kan).
– FRI igen vel ca. 1½ time. Derefter:
– Aftenrutine (Lave madpakke, hænge vasketøj op, lægge tøj frem til næste dag. Bruge to minutter på at rydde lidt op og 2 minutter på at gøre håndvask ren og lægge ny klud og nyt viskestykke ud).

Disse lister hjælper mig med at få samlet de praktiske opgaver i klumper som udføres i korte tidsrum, og så kan jeg dase og lege i resten af tiden som jeg har lyst til.

3 Comments

  • Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  • Det glæder mig virkelig i dybet af mit hjerte, at jeg kan måske kan gøre en lille forskel for nogen. Tak fordi du lod mig det vide :).

    Og spørg bare hvis der er andet (evt. er min emailadresse inde i profilen). Nu har jeg endelig selv fanget det (jeg forsøgte for 1½ år siden første gang, og der duede det slet ikke for mig), og jeg vil gerne hjælpe hvis jeg kan.

  • Må man have lyst til at give et menneske, man ikke kender et knus? Du fortjener i hvert fald at vide at posten om din dags rutiner allerede har hjulpet mig meget. Når jeg nu ser din ugeplan, kan jeg endelig fatte Flylady-konceptet fuldt ud. I morgen vil jeg lave min egen ugeplan…og tænk, jeg tror faktisk, at jeg kommer til at flyve denne gang UDEN at falde af Flylady i det første sving 😉
    1000 Tak fordi du delte!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *