Rabarber-lækkerier inkl. opskrifter

Der er en stor dejlig rabarberplante i vores have. Den var der da vi flyttede ind (opdagede vi i marts, da sneen var smeltet og den kom op, vi flyttede altså ind i december!).
Jeg er superglad for at kunne brygge ting sammen selv, jeg elsker at bage, sylte, henkoge osv. Her er er den allerføste høst på 1½ kg. Jeg kommer nok til at kunne høste 5-6 kg, det er en virkelig stor og sund plante

Foreløbig har jeg lavet:

Rabarber-jordbær-grød

Kog rabarber (i skiver), jordbær og et par dl vand op til kogepunktet. Skru ned. Rør lidt af væden ud i 3 spsk maizena og hæld det tilbage i grøden. Lad grøden simre ved jævn varme, til den tykner.

Rababerkompot
Jeg bruger det som “sukker” på havregrød eller yoghurt. Skær 500 g rabarberne i skiver, og hæld i en gryde med ½ dl sukker og en smule vand. Simrer til det tykner (lad gerne stå længe ved ikke så høj varme, så bliver det bedst).
Man kan også nøjes med at hælde et par spsk vand ved (så de ikke brænder på, inden de begynder at væske) og så lade dem koge så meget ind, at det meste af væden er væk. Så er det rigtig lækkert som surtsødt tilbehør til kød.

R
abarbersmuldrekage
Og sidst, men absolut ikke mindst: Rabarber-smuldrekage! Nam nam nam.
(Eller crumble som nogen foretrækker at sige nu om dage, der vil jeg, på trods af min unge alder, insistere på at fortsætte med at kalde det smuldrekage….Crumle betyder jo bare ‘smuldret’, så jeg ser ingen grund til at bruge det engelske ord, andet end for at lefle for det engelsktalende område):
Denne kage er simpelthen en himmerigsmundfuld!

Start med at tænde ovnen på 200 C.

Først: Rabarbersnasket
500 g rabarber
100 g sukker
[40 g smør ved karameliserings-metoden]
(Evt. ENTEN ½ tsk tørret ingefær eller 1 tsk vanilje)

Man kan forberede rabarberne på to måder:
1. Lage-metoden: Kog lidt vand op med sukkeret, og kom derefter rabarberne i. Sluk for blusset og lad dem trække i 5 min. i sukkerlagen.
2. Karamelliserings-metoden: Kom sukkeret på en tør pande og varm det til det begynder at karamellisere. Kom rabarberne på panden og vend dem i sukkeret (pas på med sukkermassen, den er varm!). Kom smørret i, lad det smelte og vend godt rundt med rabarber og sukker.

Kom rabarberne i en kageform.

Også: Smuldredejen
250 g mel
200 g smør [250 g hvis man brugte lage-metoden til rabarberne]
200 g sukker
100 g hasselnødder, groft hakket

1 tsk kanel

Smuldr mel, margarine og sukker sammen til en smuldret dej. Bland hasselnødderne i. Fordel blandingen over rabarberne.
Bages i 15-20 min. ved 200 C. Man kan give kagen de sidste 5 min. ved varmluft for at få en mere brun skorpe.

Nydes varm med flødeskum eller creme fraiche :).

One Comment

  • uhm rabarber, har allerede spist mange her i foråret.
    Se her flere opskrifter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *