Æble-brombær-smuldrekage

Min personlige favorit smuldrekagefavorit, det er simpelthen den allerbedste kombination der findes.
Den bliver allerallerbedst med saftige, friske, syrlige, danske æbler, men er god til alle slags æbler og på alle årstider.
Jeg bruger den af og til, når der lige er nogle æbler tilbage i skålen som er ok, men ikke videre spændende. De bliver lækre igen i denne kage, mums!

TIP: Man lave dem i aluforme. Så kan de fryses, og når man skal bruge dem (f.eks. når man ikke lige orker at fise rundt og bage, når der kommer gæster), så smider man bare kagen (med aluform) direkte fra fryseren og ind i en forvarmet ovn (IKKE mikroovn pga. aluformen) og giver den 20 min. på 200 C. Så kan man brillere med nybagt kage :).

Æble-brombær- smuldrekage
Passer til to små kager (runde 22 cm forme) eller én kage i et ildfast fad af standardstørrelse.

600 g æbler, helst sure/syrlige
Et par håndfulde frosne brombær (vigtigt at de er frosne, så får man flotte farvebomber i kagen, er de friske eller tøede, smatter de mere ud)
400 g mel
250 g smør
200 g sukker
lidt salt
3-6 spsk honning (eller 50-100 g sukker)
50 g hakkede hasselnødder

(evt. lidt balsamicoeddike)

– Æblerne skæres i små stykker (de skal ikke skrælles, juhu! ;), men til gengæld skæres i ret små stykker, så små som du nu gider).
– Æbler og brombær lægges i bunden af fadet og ca. 3 spsk honning (mere til sure æbler) fordeles ud over. Sættes til side.
(NB! Hvis de æbler man bruger, ikke smager af særligt meget – de lidt kedelige udenlandske gemmeæbler hen på foråret – så dryp noget balsamicoeddike over dem nu, det giver noget af den gode sursødlige smag, som vi elsker ved friske danske æbler).

– Mel, sukker, smør og salt blandes, til det er smuldrende, det kan gøres i hånden eller i food processor. Fordel dejen over kagen.
– Drys evt. hasselnødder over.
– Bages ved 200 C i ca. ½ time, og serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Den lækreste kage i verden!

(Nej, jeg kalder dem ikke “crumble”, hvorfor kalde dem “smuldret” på engelsk, når jeg kan kalde dem smuldret på dansk…..). Venlig hilsen sprogfascisten 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *