Stenalderkost/Paleolithic Diet

Jeg har i nogle år, efterhånden, spist efter Stenalderkost (Paleo Diet) som ernæringsforskeren Loren Cordain har studeret i efterhånden mange år og skitseret en kostplan ud fra.

Overordnet handler det om at begrænse/undgå stivelse fra korn, sukker, mælkeprodukter og fed mad.
Jeg tillader mig at bruge den som en vejledning og spiser rugbrød (pga. at der er masser af fibre i, det har et højt proteinindhold for korn og det er lavet med surdej, som gør det bedre fordøjeligt). Og jeg indtager moderate mængder af syrnede mælkeprodukter og ost (det er især “ren” mælk, som ikke er godt for maven).
Resultat: Mit BMI er 21, jeg lider ikke af tilbagevendende blærebetændelser mere, jeg har masser af energi og har ikke sukkerafhængighed – konstant lyst til sukker – mere. Og min mad er lækker :).

Mange har kopieret denne kostplan i forskellige mere eller mindre brugbare versioner, blandt andet “Menneskeføde” (af Tor Nørretranders), South Beach Diet og The Zone….og den berygtede Kernesund også.
Nogle af disse “helse-guruer” har elske- og hadefødeemner uden rigtig at kunne forklare hvorfor, og har tendens til at påstå at alt fra Alzheimers til nedgroede tånegle kan kureres bare man spiser som de anbefaler.

Fordelen ved at bruge kilden, er dels at han ved hvad han taler om og kan forklare tingene i detaljer hvordan kroppen fungerer, og dels har gode begrundelser for sine anbefalinger. Og ikke er religiøs omkring sine anbefalinger: Han forsker stadig og justerer og tilretter sine anbefalinger efterhånden som han selv bliver klogere på hvad vi oprindeligt er skabt til at spise. Han har i øvrigt en hjemmeside med et nyhedsbrev: http://thepaleodiet.com/

Det er ikke svært at spise sådan, det kræver bare lidt kreativitet. Så jeg har lyst til at skrive lidt af og til om, hvad det er jeg spiser, inkl. opskrifter.

In English:
I eat according to Paleo Diet and have done for a few years.
The concept is basically: Little starch and suguar, no milk products, low fat food.
I allow myself to eat ryebread (danish ryebrad, which is rye, sourdough and water only). It is high in fiber and since it is made with sourdough it is better to digest. And I just can’t live without it, it IS Danish food. I also eat limited amounts of diary, mainly cheese and sour milk products.
My weight is perfect, I don’t have blatter infections anymore, I have conqoured my sugar addiction and I feel great.
I will once in a while write about some of the recipes I use.

2 Comments

  • tak…for det …har selv prøvet forskellige og også fundet ud af at det er nogenlunde de principper du skriver om der virker….så glæder mig meget til at høre om hvordan du gør….

  • Tak for opskriften. Det lyder spændende med din diæt – jeg er selv sukker-junkie og har helt klart bedst af helt at undgå det.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *