Barfodssko: Anmeldelse af Tikki NanookAnmeldelse af Tikki Nanook
(Jeg har valgt at bruge den opstilling til anmeldelser som barfodssko-blogger Mel Powers på http://baresteps.co.uk/  bruger, da jeg synes at den er rigtig god. Tag og besøg hendes side, den er rigtig god).
Jeg har modtaget støvlerne til anmeldelsen, men jeg udtrykker udelukkende min egen personlige holdning.

Første indtryk
De ser virkelig varme ud. Og som altid, dejligt brede.
Og de er blå! Jeg er vild med kunne få at og brun i sko.
Da jeg tog dem på var min første tanke, at det føles som at have sutsko på. Jeg havde slet ikke lyst til at tage dem af igen.

Specifikationer
Materiale: To lag uld. Et indre foer-lag i 100% uld, og et ydre lag vandafvisende lag i 70% uld og 30% polyester. Remme og forstærkning langs siderne er læder.

Farver: Grå, mørkeblå og brun. Inderfoeret er hvidt/ufarvet.
Sål: 6 mm Vibram Supernewflex sål og en isolerende indersål i uld på 3 mm. 

Andet: Støvlerne har to remme om anklerne. Remmene kan fjernes/udskiftes og fås i adskillige farver som tilbehør.

Overlæder
Overlæderet er af uld. Bare uld. Tykke, varme lag uld.
Det ydre lag uld er vandafvisende (altså vandafvisende som en vindjakke, ikke vandtæt som en gummistøvle).
Tikki skriver at støvlerne er vandafvisende, men skriver samtidig i deres ansvarfraskrivelse hvad jeg læser som brug ikke i ekstreme forhold.Ulden føles solid, men er samtidig meget fleksibel . Det er hvad jeg ville kalde en “kogt” uld. Den er ikke babyblød, men den kradser heller ikke.
Hvor er det dejligt med fodtøj, hvor der ikke kun er isolering omkring anklen, men også om tæerne, fordi hele støvlen er af uld.
Forstærkningerne nederst på støvlerne er lavet af lader og giver ekstra vandafvisende effekt.

Der er to remme om anklerne. Man kan stramme dem en anelse som anklen, men de er efter min mening mest til pynt.

Efter et par ugers daglig brug, er overkanten af foeret blevet lidt nulret, men ellers holder støvlerne fint til hård brug (inkl. ture i skoven og havearbejde), og ser pæne ud.

Tikki skriver jo at støvlerne er vandafvisende. Adskillige gåture i regnvejr og gennem våde græsplæner senere, og de holdt de mine fødder tørre og varme hver eneste gang. Derfor gætter jeg på at de også holder fint tørre i snevejr.Men de skulle gennemtestes. Jeg ventede tålmodigt på et gedigent regnvejr, og så drog jeg ud i dem. Igen, holdt fint tørre i selve regnvejret.
Men at hoppe i dybe vandpytter, de kan de ikke. Vandet gik lige igennem.
Så skal du gå i lang tid i regnvejr, så vil du nok have tørre fødder, men har du tænkt dig at vade gennem/hoppe i vandpytter, så find gummistøvlerne frem.

Forfod og bredde
Forfoden er bred og rummelig og formen giver plads til at storetåen kan brede sig ud naturligt.
Jeg var lidt bekymret om Nanook ville være brede nok til mine fødder, da de på billederne så lidt smallere ud end Tikkis andre modeller. Men støvlerne har god plads. Jeg kan også nemt vrikke med tæerne, ulden giver sig nemt.
Bredden er lige nøjagtigt bredere end mine fødder (mine fødder er 9,5 cm og støvlerne er 9,6 cm i str. 36). Jeg kunne godt bruge et par mm mere, men jeg har også usandsynligt brede fødder.
Jeg mener at støvlen passer til personer med med medium eller brede fødder.  Folk med smalle fødder vil nok føle, at støvlerne er for brede.Jeg har en usandsynligt høj vrist og der er fint plads til den.
Støvlen er jo en stik-i-støvle og for at kunne få den slags på, er det nødvendigt at ankelstykket er bredt nok til, at det bredeste sted på hæl-til-vrist kan komme igennem. Jeg kan liige nøjagtig komme i dem der.  Og de sidder behageligt til om vristen, når jeg har dem på. Jeg tror meget få andre vil have nogen problemer med manglende højde på vristen. 

Til gengæld kan en person, der godt nok har den medium eller brede fod, som NANOOK er gode til, men også har lav vrist og smal ankel måske føle, at de er for rummelige på. S
å kan jeg anbefale at tjekke Mel Powers’ anmeldelse af NANOOK. 
Hun har brede fødder, men lave vriste og smalle ankler. Hun bruger benvarmere med et stykke ned under foden med sine NANOOK: Baresteps review of Tikki NANOOK 

(i øvrigt bruger hun str. 40, så du kan også se hvordan NANOOK passer på en større fod end min).

Sål

6 mm sål og 3 mm indersål.
Sålen har det klassiske Vibram-mønster med god dybde, og jeg står godt fast på alle slags underlag.

Nu hvor jeg har gået i sandaler og sko indtil nu i november, føles sålerne lidt tykke. Men det er jo nødvendigt med lidt ekstra isolering til vinterstøvler for at holde varmen, da vi især får kulden nedefra, snarere end fra luften.
Det er en behageligt fleksibel sål, som jeg fint kan mærke underlaget igennem, og har god følelse for hvordan jeg går.

Sålen er ret fast, men jeg kan fint folde den rundt.

Sålen har en vis stivhed, men jeg kan stadig folde den i bredden.

Størrelser
Str. 37-43 og desuden laves str, 36 som custom. I min erfaring svarer størrelserne godt til standardstørrelser.Tikki anbefaler at man ikke har mere end max. 1 cm tillæg i Nanook.
Mine fødder er 22,7 cm lange efter Tikkis målemetode og deres str. 36 er 23,7 cm lang. Det passer mig rigtig godt med 1 cm. Men de skulle ikke være større. Så jeg vil anbefale, at man følger Tikkis anbefaling om max. 1 cm tillæg.
Pasform og komfort
De er vaaaaaarme. Jeg har så tit kolde fødder om vinteren, uanset hvor fancy vinterstøvler med alverdens membraner og hightech isolering, jeg førhen har købt. Disse føles som at have et elektrisk varmetæppe på fødderne. Nøj hvor er jeg glad for at have noget, der holder mine fødder ordentligt VARME.
Og jeg gentager gerne: De er dejligt varme og bløde. Det er bare så rart og varmt.
Ulden er fleksibel på en måde som f.eks. læder ikke er. Det er vildt rart at mærke hvordan det giver sig når jeg går. Jeg har stadig den der fornemmelse af at gå i sutsko, hver gang jeg har dem på. De er så behagelige. 
Jeg har igen lyst til at sammenligne med UGG. Hvis du kan lide pasformen i dem, vil du nok også kunne lide Nanook. De holder dog formen bedre end UGGs gør.Støvlerne sidder godt fast nede om foden, men da jeg startede med at gå med dem, svuppede mine hæle lidt op. Efter en uges tid, så holdt det op. Jeg har konkluderet, at det er fordi støvlerne er uld. De tilpasser sig simpelthen til fødderne. Det er tydeligt at se, at de har formet sig efter mine fødder.


Jeg strammede i øvrigt remmen på den ene støvle så meget til som den kunne, men ikke den anden. Det hjalp lidt på svupperiet i starten på den støvle, hvor remmen var strammet, men som sagt, efter en uge, så kunne jeg alligevel ikke mærke forskel.

De er lette og hindrer eller påvirker ikke min gang, og det føles rigtig rart.
Støvlerne holder ikke på foden eller giver støtte, hvor den ikke burde være (man ønsker netop dette; at sko ikke passivt støtter fødderne i barfodssko). Ulden giver lidt affjedring, men det er minimalt.

Jeg fandt et stykke med solskin – i november.
Udseende og stil
Jeg fik den mørkeblå model, med hvidt inderfoer. Jeg kan godt lide hvor dyb og mættet farven er.

Støvlerne er enkle og praktiske men samtidig elegante. Det gør at de passer lige så godt til havearbejde som til skinny jeans i byen.
Jeg går næsten altid i kjole eller nederdel og støvlerne ser rigtige gode ud til det.

De er brede, og til mine små andefødder er jeg altid lidt sart omkring om fodtøjet kommer til at se klumpet ud. Jeg føler mig fin og feminin i dem.

Remmene om anklerne er en fin detalje.
Og så er er har “remme-holderen” bagpå altså sådan en fin detalje. Den har en organisk form og ender i en lille spids, der buer ud til siden, som et fint lille blad. Det er en virkelig lækker lille design-feature.


Konklusion
NANOOK er varme varme varme, og bløde og fantastisk behagelige at have på. Perfekte til vinterbrug.
De er dejligt brede. Stort set alle vil finde dem brede nok, men har man meget smalle fødder, er de nok for brede.
De er smukke, elegante og alsidige. Jeg nyder at have dem på.
De er vandafvisende ved almindelig brug i regnvejr, men de er ikke vandtætte.
Jeg havde lidt overvejelser om hvorvidt de sad for løst om hælen, men efter få dage havde de tilpasset sig mine fødder, sidder supergodt og jeg tænker slet ikke på det mere.


De kommer helt sikkert til at være mine favoritter til vinter.

Andet
Tikki er meget servicemindede, utroligt venlige og hjælpsomme ved henvendelse (ja, også inden vi havde aftalt at jeg skulle anmelde NANOOK). Det er noget jeg virkelig lægger mærke til.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *