Gamle bøger og en død kogebogsforfatter :)

Noget af det bedste ved at være på ferie, er nye genbrugsbutikker, som har et andet udvalg end det sædvanlige. Jeg kom tilfældigt forbi en i Kbh. som havde en masse kogebøger lige efter mit hoved.
Jeg samler på gamle kogebøger. Dels alt før 1945, og dels tidstypiske fra 1945+ . Jeg fandt nogle rigtig gode fra 1970’erne. 
Denne skrevet af en læge, som tordner mod de omsiggribende modekure (f.eks. den “outrerede vegetarianisme”). Jeg elsker hans gammeldags, lidt docerende, sprogbrug.

Og “Bo Bedres Kogebog”.
Tilbage i 1960’erne og 1970’erne var Bo Bedre for de almindelige middelklassefamilier, som i hobetal fik mulighed for at flytte i hus, men hvor økonomien ofte var stram. Der var Bo Bedre en mellemting mellem Isabella’s og GørDetSelvMagasinet.
Rejer i hvidvinsgelé. Klart! 😉

Desuden nogle noget yngre: Næsten alle Karoline-hæfterne (1972-2007).
Min mor brugte dem rigtig meget, da jeg var barn, og det er jo via dem, at f.eks. flødekartofler, porretærte og broccolisalatEN blev udbredt.
De er en nødvendighed i samlingen, selvom de ikke er så gamle, for de blev en integreret del af dansk kultur.

Ud over tilføjelserne til min samling, fandt jeg  lidt andre kogeboger, der kommer på de almindelige kogebogshylder:
“Det nordiske køkken”. Noget mere nede på jorden (=prismæssigt og praktisk tilgængeligt) end det, som stjernekokkene nogen gange fabulerer frem.

“Cranks”. Forholdsvis gammel, men jeg har fået den anbefalet igen og igen af vegetarer, når jeg har spurgt til gode vegetarkogebøger (fordi jeg gerne vil spise mindre  mere grønt).
“Tørsleffs syltebog” skulle jeg alligevel have anskaffet mig, og hellere betale 5 kr. for denne end 30 kr. for en ny.

Og nu vi er ved det, så var jeg på Assistens Kirkegård. Min ledsager spurgte, om jeg ville se Søren Kirkegaard, H.C. Andersen, Martin Andersen Nexø ‘s gravsteder…….Næ, jeg ville se Madam Mangors! 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *