Grundopskrift – parfait (nem is)
En form for flødeis, som er utrolig nem at lave, smager guddommenligt, og kan laves uden en ismaskine, fordi den ikke krystalliserer.
Parfait, grundopskrift
3 pastueriserede æg (enten hele æg, eller 3 blommer og 3 hvider)
3 dl piskefløde
60-100 g sukker (erstat evt. en del af sukkeret med 2 spsk sirup)
– Pisk æggehviderne faste.
– Pisk æggeblommerne lyse og skummende med sukkeret.
– Pisk fløden til flødeskum, bløde toppe.
(I den rækkefølge. Så kan du bruge røreskålen til alle tre ting (stil dem efterhånden til side i hver sin beholder), uden at behøve at gøre den ren mellem hver).
– Vend flødeskummet i æggeblommemassen. Vend derefter æggehviderne i cremen.
– Foer en form (f.eks. en lille rugbrødsform) med husholdsningsfolie. Der skal være nok til, at det kan dække toppen. Hæld blandingen i og dæk toppen med folien.
– Fryses i 4-8 timer (eller 30-40 minutter i ismaskine)
NB: For de hurtige (eller dovne): Pisk hele pasteuriserede æg med sukkeret (lææænge), og vend flødeskummet i det. Det bliver næsten lige så godt.
Idéer:
– Tilsætter du 1 tsk vaniljesukker, har du den enkleste isvariant: Vaniljeis.
Ud fra grundopskriften, kan man lave alverdens varianter (vær opmærksom på at ændre sukkermængden, hvis tilsætningen er meget sød eller meget sur):
– Karamelparfait, hvor den bløde karamel blev fordelt mellem cremen som tynde tråde (bare ved at have noget på en ske og “tegne” med skeen) i flere lag.
– “Vienetta”. Kan I huske det? Vaniljeis med tynde lag af chokolade i mange lag. Jeg har lavet det med mørk pålægschokolade. Det var et STORT hit.
– Man kunne også lave en is, hvor man fordelte frugtpuré i lag mellem cremen.
– Eller selvfølgelig alle de kendte varianter ved at blande forskellige ting i cremen, inden man hælder den i formen: Hindbær, jordbær, blåbær, nougat, nødder osv. Eller hvad med straciatella, Toblerone- eller Smartiesis osv.?
Mums siger jeg bare 🙂
Mums siger jeg bare 🙂