“Mor, solen har sovet over sig”

Det sagde R, min søn på 2½ i dag. Jeg kan godt følge ham, man går og kigger efter den der sol, som er begyndt at lege gemmeleg under horisonten.

Nå, jeg har lavet et par retter, som er kommet gennem nåleøjet og fundet værdige til at komme i arkivet her på bloggen. Det er onsdagsretter, som er den dag, hvor jeg bare ikke har tid til at lave mad.

Først en opgradering af den gode, gammeldags “studentermad” dvs. spaghetti med ketchup og en dåse tun.
Denne her version går fint som aftensmad til familien og er italiensk i det. Og så er den næsten lige så hurtig at lave som originalen.

Pasta med tomatsauce, oliven og tun
2 fed hvidløg, banket let
En eller anden lille grøntsagsrest
En dåse hakkede tomater
Salt og peber
1 dåse tun i olie
En lille håndfuld persille
Nogle få basilikumblade
8 oliven uden sten, halverede
Pasta til 4 personer

Sæt vand over til pasta (og kog pastaen når vandet koger, ikk’).
Hvidløgsfeddene varmes let i gryden, grøntsagsresten tilsættes.
Tilsæt tomater, salt og peber og lad saucen koge godt ind, 10-15 min. tager det.
Rør basilikum, persille og oliven i. Lad det koge endnu et par minutter, tilsæt evt. lidt vand, så saucen ikke bliver for tør.
Til sidst vender du tunen i meget forsigtigt. Det skal ikke fordeles eller findeles, de skal stadig være i ret store klumper. Når tunen er varmet, vender du retten i pastaen og så er der serveret.

Den anden ret er ikke lige så hurtig at lave, til gengæld er den god at lave i forvejen, den bliver kun bedre af at trække. Den er oprindelig inspireret af en brochure fra Kræftens Bekæmpelse. Den mætter nok til at været et aftensmåltid i sig selv:

Rødbede-sellerisalat
1 kg blandet knoldselleri og rødbeder
Olivenolie
Saft af en citron 
2 spsk rødvinseddike
8 skiver bacon eller 150 g bacon i små stykker.
1 håndfuld hakket bredbladet persille
Salt og peber
1 æble
Tilbehør: Brød

Skær knoldselleri og rødbeder i stave der er ca. 5 cm lange.
Steg dem sammen på en stor pande eller en sautepande i olivenolie i 15-20 min.
Kom citronsaften over rodfrugterne sammen med rødvinseddike og vend det rundt. Det trækker indtil det er kølet ned.
Steg baconstykkerne let og dryp dem af på en køkkenrulle.
Vend persillen i rodfrugterne sammen med bacon og smag til med salt og peber.
Skær æblet i ret små både og vend det i til sidst.
Server med rugbrød eller grovbrød.

Jeg lavede en flok squashboller til at servere til. De blev virkelig lækre, det er utroligt hvad revne grøntsager gør for boller mht. saftighed:

Squashboller
50 g gær
1 dl lunkent vand
6 dl surmælksprodukt
½ dl olivenolie
1½ dl groft revet squash (ca. 100 g)
½-1 tsk salt
5 dl grahamsmel
2 dl groft fuldkornsmel
6 dl hvedemel

Rør gæren ud i vandet.
Opvarm surmælksproduktet og olivenolie til det er lillefingervarmt. Hæld blandingen over gæren.
Tilsæt den revne squash. Til salt og melet.
Æltes i 10 i hånden eller 5 min. i røremaskinen.
Hæver tildækket i 40 min.
Tryk luften let ud af dejen, og lav 24 boller. Lægges på en plade med bagepapir.
Tænd for ovnen på 250 C
Imens ovnen varmer op efterhæver bollerne i 20 min.
Sæt rundstykkerne ind midt i ovnen og sænk varmen til 225 C. Bag i 20 min.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *