Risengrød og lasagne

Nu er denne blog jo også lidt min personlige opskriftssamling, så her kommer lige et par opskrifter på ting, som jeg ofte laver, men aldrig kan huske hvordan…..og må sjusse mig frem og grave fedtede sedler med opskrifterne frem. Så det her er sådan set mest til mig selv, så jeg kan smide de nussede sedler ud og finde opskrifterne herinde (hvis jeg ellers husker at jeg har lagt dem herinde….), men det ville glæde mig at inspirere nogen samtidig også:).
Det er ikke nogle særligt avancerede ting, men de smager daaaarjligt.



Risengrød
4 personer
3 dl grødris
1½ liter sødmælk

1½ tsk salt
1 dl vand
– Vandet sættes over varmen. Når det koger, kommes én liter af mælken i.
– Kog mælken op (ikke for hurtigt og omrør ofte).
– Kom resten af mælken samt risene i, og skru ned til 1/3 af varmen.
– Lad stå i 45 min. Omrør jævnligt.
– Skru op til lidt over 1/2 af varmen og lad grøden tykne, omrør ofte. Det tager ca. 10 min.
– Kom salt i grøden og server med kanelsukker og smør.
Endelig fandt jeg ud af, hvordan man kunne lave risengrød og undgå, at den brændte på.



Lasagne
6-8 personer
1 pakke lasagneplader

Til kødsovsen:1 kg hakket oksekød
1 løg – finthakket
4 mellemstore gulerødder – revet på råkostjernet
2 pastinakker – skåret i ret små stykker
2 røde peberfrugter – i smalle strimler
(og i øvrigt hvad køleskabet gemmer af vegetabilske fødeemner, dog kun små mængder knoldselleri. Riv det på råkostjernet, hvis det kan rives, ellers hakkes det i stykker på størrelse med en bid)
2 dåser hakkede tomater

3 spsk tomatkoncentrat
1 dåse kidneybønner
1 spsk koriander
2 spsk oregano
2 tsk timian
3 dl vand + en oksekødsbouillonterning (kogt op). Evt. kan vandet erstattes af øl.
salt og peber
50 g ost


Til ostesovsen:

20 g smør/margarine
3 spsk mel
6 dl væske bestående af 2½ dl piskefløde og 3½ dl mælk
100 g reven ost

+ Et fad der er en smule større end et almindeligt ildfast fad.
Tilbehør: En frisk salat, gerne med agurk i.

Gør således:Kødsovs:
– Svits løget.
– Kom kødet i og brun det.
– Kom alle grøntsagerne i, derefter tomatkoncentrat og hakkede tomater samt krydderierne.
– Kom bouillonterningvandet i.
– Lad simre i ca. 20 min.
– Smag til og tilføj evt. yderligere med krydderier.

Sovs:

 – Smelt smør.
– Pisk mel i.
– Kom væske i lidt efter lidt.
– Lad simre i et par minutter ved jævn varme.
– Tag af varmen og kom osten i.

Så skal der udvirkes magi:
– Tænd for ovnen på 225 C.
Saml kreationen:
– Start med ostesovs og så lasagneplader, kødsovs, ostesovs, lasagneplader osv. – Der skal mest ostesovs i bunden og på toppen (lasagnepladerne skal være helt dækkede på toppen).
– Til sidst 50 g reven ost på toppen
– Bages midt i ovnen i 40 min.
– Skal lige hvile 5-10 min., før man langer til fadet.

Serveres med en frisk grøn salat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *