Vejledning til Crazy Patchwork

På opfordring hermed en vejledning:

Crazy Patchwork kan beskrives som applikations-amok. Det er same teknik som at applikere, man dækker bare et helt område stof med sådanne ”applikationer”.

Crazy Patchwork er godt at bruge, hvis
– man har stoffer/rester af meget forskellig tykkelse, tekstur og strækbarhed som man gerne vil sætte sammen
– man har stofrester med mærkelig form og meget små rester
– man har skrøbelige eller meget gamle stoffer, man gerne vil bruge til patchwork.
– Og hvis man mangler noget at bruge alle de fancy pyntesømme på ens nye moderne symaskine til.

Info: Jo, man kan godt sy crazy patchwork ved at sy de enkelte stofstykker sammen som almindeligt.
Fordelen ved metoden, som jeg beskriver nedenfor, er at når man har mange forskellige ukendte trådretninger, mærkelige rester, som laver buler i det sammensyede, stof som går i stykker, hvis man forsøger at sy i det, så kan man lave patchwork med det alligevel med denne metode.
Eller hvis man bare har fået et flip med at ville have et tæppe i stoffer, der slet ikke vil sammen – gamle tunge jaquardgardiner og tyndt levende chiffon, så kan det lade sig gøre (ej ok, nok lige langt nok ude, men overdrivelse fremmer forståelse…).

De grundlæggende principper
1. Man syr stofferne fast på et baggrundsstof i stedet for at sy dem samme med hinanden. Baggrundsstoffet skal dækkes helt. Det skal være et forholdsvis tyndt stof, f.eks. lagenlærred. Det er nemmest at arbejde med.
(Hvis man vil have et tykkere slutprodukt, så kan man sy det patchworken sammen med andet stof til sidst. I stedet for at quilte, hæfter man de forskellige stoffer sammen med små knuder, gerne lidt tilfældigt hist og her).

2. I stedet for at klippe stofstykkerne i firkanter eller andre geometriske former, så bruger man rester, der nu har de former, de har, eller stofstykker klippet i alle mulige ”tilfældige” former.
Husk at lægge dem, som du vil sy dem sammen, og tjek om det passer og at farvesammensætningen er rigtig, inden du begynder at sy.

3. I den traditionelle metode, laver man én firkant (en ”blok”) af crazy patchwork ad gangen, og syr så disse sammen til sidst (oftest til tæpper og puder). Det er fordi, at hvis man skal sidde med et kæmpe stykke baggrundsstof og sy de små bitte stykker på, så bliver det rimelig tungt og uhandy. Se her for et traditionel CP tæppe.
Hvis man vil eksperimentere med blokkens form, så bare husk at holde hver enkelt blok forholdsvis lille.
-F.eks. til tøj, er det bedst at én blok er én mønsterdel.
-Eller hvis man laver en taske, så bør hver side af tasken være én blok.
-Til en pude kan man nøjes med at lave crazy patchwork på forsiden, det er én blok.
-Eller hvad med et vægstykke til en lille baby (måske med det allerførste stykke tøj som en del af den?), det er lille nok til at være én blok.

4. Man syr sømme over alle synlige stofkanter, dels for at holde stoffet fast og dels (hvis man har valgt rå kanter) for at forhindre stoffet i at trævle. Traditionelt broderede man disse i hånden, med mange forskellige broderisømme, og i en mængde forskellige farver.
I moderne versioner, hvor man af og til bruger at bukke stofferne kanter om, kan man vælge at nøjes med ligeudsømme. Og der er ingen, der forhindrer én i at at bruge ene sort eller hvid tråd…

Kanter
Man kan vælge:
1) at lade stoffernes kanter være rå. Så bruger man ret tætte stikninger/dekorative sømme over de, til at forhindre kanterne i at trævle. Godt til at få brugt alle de fine pyntesømme i de nye smarte symaskiner…………..
2) at bukke stofkanterne om. Så behøver sømmene ikke at være så dækkende. Man kan evt. også bare lave helt enkle ligeudsømme.

Fremgangsmåde
1) Den traditionelle metode: Ri de forskelle stykker stof på baggrundsstoffet, et ad gangen. Bagefter syr du (dekorative) sømme over alle kanter (i hånden eller på maskine). Til sidst fjernes ri-trådene.
2) Den moderne metode: Stryg vlieseline, der har lim på begge sider, bag på stofferne. Hvis du bukker kanterne om, så buk dem først, og stryg derefter vlieselinen på. Stryg dem på baggrundsstoffet, et ad gangen. Bagefter syr du (dekorative) sømme over alle kanter.

Og så bare lige: Der er så mange fede ting man kan lave. Jeg googlede en billedsøgning på crazy patchwork og SAVLEDE! Hvis du vil have et ton inspiration, så prøv det!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *