Dag 15 Æblemjød-opskrift/Day 15 Apple mead (cyser) recipe

Så har jeg lavet den sidste halvdel af mjøden, den står og bobler lystigt på mit badeværelse.


Den endelige opskrift blev således:

Æblemjød
Til 25 liter mjød (følg linket ovenfor for at se detaljerede instruktioner):
11 liter æblemost
10,35 kg honning (heraf ½ glas til forgæring og 2*½ glas til kanel) = 23 glas á 450 g
10 liter vand (8 til honningvand, 1 liter til forgæringen og 2*0,5 liter til kanel)
4 kanelstænger
1 glas (8 g) portvinsgær

Således laves ekstrakt af kanelstængerne: Kanelstængerne knust groft og kogt kort op i ½ liter vand med ½ glas honning i. Væsken siet fra og kanelen kommet i en lille pose. Væske og pose tilsat de sidste 5 min af honningvandets kogetid, og kølet ned sammen med det.

Dag 1: Forgæring med
1 glas portvinsgær,
½ glas honning og
én liter vand.

Dag 2:
6 liter æblemost
4 liter vand
4,5 kg honning = 10 glas
2 kanelstænger (+½ liter vand og ½ glas honning)

Noter:- Æblemosten erstatter noget af vandet, opskriften følges ellers som sædvanlig.
– God idé at varme glassene i varmt vand (ikke kogende) for nemmere at få honningen ud.
– Gik ret lang tid (ca. 1 time) før det ikke skummede så meget mere.

Dag 14:
5 liter æblemost
4 liter vand
5,175 kg honning (=11,5 glas)
2 stænger kanel (+ 0,5 liter vand og ½ glas honning)

(Rent faktisk:
Dag 15:
Ca. 4 3/4 liter æblemost (ups 😉 )
4 liter vand
Ca. 5,175 kg honning (11,5 glas)
2 stænger kanel (+0,5 liter vand, havde ikke mere honning).)

Noter:
– Evt. tilsættes op til 4 mere kanelstænger. Dette gøres ved første omstikning.

Opskrift baseret på Mjodvitnir og Victorias opskrift.

In English:Then I have made the last half of my apple mead, and it’s bubbling away in my bath room.
The final recipe is like this:

Apple mead (cyser)
For 25 liters of mead:
11 liters of apple juice
10,35 kg honey (incl. 1 yar for pre-fermenting and 2*½ yar for cinnamon extract)
10 liters of water (8 for must, 1 liter for prefermening, and 2*½ liter for cinnamon extract)
8 g of portwine yeast
For detailed instructions on how to make mead, look at e.g. GotMead

The cinnamon extract is made like this: Cinnamon is crushed and boiled in ½ liter of water. The cinnamon put in a little bag and added to the must and the cinnamon water is poured into the must+apple juice, both in the last 5 minutes it is heated and. Cools down with the must.

Day 1:
Yeast,
a liter of water and
½ yar of honey is set to preferment.
Dag 2:
The recipe is divided app. in half. Make first half of the recipe.
App. day 14:
Make second half of recipe.

A little conversion (Hm..appearantly yeast is always sold by the gram):

For you (few unfortunate …;) that don’t use the metric system yet (now don’t get all touchy and insulted, I’m just joking with you…..):
USA
For 6,6 gal (25 liter):
2,9 Gal. of apple juice
22,8 lb. honey (incl. 1 lb for prefermenting and 2*½ lb for cinnamon extract)
2,64 Gal of water (2,11 gal for must, 1,05 quart for for prefermenting and 2*0,525 quart for cinnamon extract)
8 g dried portwine yeast

For 5 Gal (18,9 liter):
2,2 Gal of apple juice
17,27 lb. honey
2 gal of water
8 g dried portwine yeast

And for you that have only given in a few years ago:
Imp.
For 5,5 Gal (25 liter):
2,42 Gal of apple juice
22,8 lb. honey (incl. 1 lb for prefermenting and 2*½ lb for cinnamon extract)
2,2 Gal of water ( 1,76 gal. for must, 0,88 quart for prefermenting and 2*0,44 quart for cinnamon extract)
8 g portwine yeast

5 Gal. fermenter (=22,7 liter)
2,2 Gal of apple juice
17,27 lb. honey
2 gal of water
8 g portwine yeast

The recipe used is Mjodvitnir’s and Victoria’s (in Danish).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *