Æblemjød, Dag 1-2/Apple mead (cyser), Day 1-2

Så er jeg gået igang med en æblemjød. Den er lavet på honning fra min fars bier og æblemost fra min mors have.
Jeg baserer opskriften på Mjodvitnirs/Victorias opskrift.

Jeg har en bog der anbefaler 0,6 til 0,8 liter most pr. liter honningvand til en mjød med mild-mellem frugtkarakter.
Victoria, som har lavet en del æblemjød, anbefaler at man ikke bruger for lidt honning…så jeg bruger ca. 10 kg (450 g*23 glas) som i hendes standardopskrift. Og jeg har 11 liter most.

Så til 25 liter mjød:
11 liter æblemost, 10,35 kg honning og 8 liter (+ 1 liter) vand.

10,35 kg honning + 9 liter vand – 5* = 14,35 liter honningvand
Jeg har altså 11 liter most og 14,35 liter honningvand
11/14,35 = 0,77 liter most til 1 liter honningvand. Det tror jeg er passende.

*20 liter væske og 10 kg honning = 30. Men man får ca. 25 liter honningvand ud af det. Jeg trækker derfor 5 fra for at regne ud hvor meget most til honningvand, det er (ja ja, jeg ved godt at det er forskelle enheder, men det fungerer jo…).

Endelig opskrift: (følg linket ovenfor for at se detaljerede instruktioner)
11 liter æblemost
10,35 kg honning (+ 1 glas til forgæring og kanel (½ glas til hver)) = 23 glas á 450 g
8 liter vand (+1 liter til forgæringen og ½ liter til kanel)
4 kanelstænger
1 pakke gærnæringssalt (10 g)
1 glas (8 g) portvinsgær

Dag 1:
Forgæring med 1 glas portvinsgær, ½ glas honning og én liter vand.

Dag 2, 1.halvdel af opskriften:
6 liter æblemost, 4 liter vand, 4,5 kg honning = 10 glas, 2 kanelstænger (+½ liter vand og ½ glas honning)

I en anden gryde: Kanelstængerne knust groft og kogt kort op i ½ liter vand med ½ glas honning i. Væsken siet fra og kanelen kommet i en lille pose. Væske og pose tilsat de sidste 5 min af honningvandets kogetid, og kølet ned sammen med det.

Noter:
– Æblemosten erstatter noget af vandet, opskriften følges ellers som sædvanlig.
– God idé at varme glassene i simre-varmt vand for nemmere at få honningen ud.
– Gik ret lang tid (ca. 1 time) før det ikke skummede så meget mere.

Til ca. dag 14, 2.halvdel af opskriften:
5 liter æblemost, 3 liter vand, 5,4 kg honning (=12 glas).
2 stænger kanel og 0,5 liter vand.

– Muligvis skal på et tidspunkt tilsættes mere kaneludtræk, end de 4. Dette kan gøre når den stikkes om første gang. Op til 8 stænger i alt skulle være passende mængde.

In English:
I have begun on an apple mead. It is made on honey from my father’s bees and apple juice from my mother’s garden.
I have been recommended 0,6 to 0,8 liter apple juice/liter must (for at mead with mild to medium fruit flavour).
Victoria, who has made quite a lot of apple mead, says that you should use as much honey as for a honey-and-water mead. So I use her sweet mead recipe with 9 kg honey. And I have 11 liters of apple juice.

So for 25 liters of mead:
11 liters of apple juice, 10 kg honey (+1 jar), and 8 liters of water (+ 1 liter)

10 kg honey + 8 liters of water – 5* = 13 liters of must. I have 11 liters of apple juice and 13 liters of must.
11/13 = 0,85 liter applejuice for 1 liter honey water.

* 20 liters of fluids and 10 kg of honey = 30. But you get 25 liter must from that. I subtract 5 to find how much apple juice to honey water (yes I know they are not the same units, but it works…

By the way…
Recipe in U.S.A. measures, adjusted to a 5 gallon carboy (5 gal= 18,9 liter):
2,23 gal. apple juice
15,26 pounds of honey (+ one jar for prefermenter and cinnamon)
1,35 gal. water (+0,2 gal. water for prefermenter)
1 package of yeast nutrient
4 sticks of ceylonese cinnamon
1 glas of port yeast

The recipe/instructions is on mjodvitnir’s homepage (in Danish).

Cinnamon is crushed and boiled in ½ liter of water. The cinnamon put in a little bag and added to the must and the cinnamon water is poured into the must+apple juice, both in the last 5 minutes it is heated and. Cools down with the must.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *